Hírek

PUTNOKFC.HU

„Kölcsönös bizalom van a játékosok és a stáb között” – Szala Ákos vezetőedző bajnoki évad értékelője

Május 21-én a Pénzügyőr elleni sikerrel véget ért a labdarúgó NB3 2022/2023-as bajnoki pontvadászata. 38 mérkőzés után a Putnok FC csapata 79 ponttal a tabella második helyén végzett. A közel 70%-os mutató rég látott sikert hozott városunk labdarúgó csapatának életében. Az eredmények mögött azonban ezúttal is egy jól működő egység és rengeteg befektetett munka van. A sikerről és a magunk mögött hagyott idényről kérdeztük Szala Ákost, a Putnok FC vezetőedzőjét.

– Álomból valóság, avagy sikerült a csapatnak a bajnoki tabella második pozíciójában végezni. Hogy élted meg a magunk mögött hagyott 38 fordulót?

– A sikerünknek nincs titka, sokkal inkább ára van. Nagyon sok befektetett idő van ebben a szereplésben mindenki részéről. A bajnoki szezonban végig dobogós helyen szerepeltünk, a 16. forduló óta a tabella második helyén tanyáztunk. Nagyon sok örömünk volt a szezonban. Nagyobb hullámvölgybe sem kerültünk, bár megtisztelő, hogy sok helyen olvastam két nyeretlen mérkőzésünk után, a Putnok hullámvölgybe került. A kollégáktól nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam a csapatunkat illetően, elismerik a munkánkat. Az utolsó bajnoki mérkőzés után azonnal elkezdte a vezetőség a tárgyalásokat a játékosokkal, valamint a kiszemelt labdarúgókkal, akikkel tovább erősödhetünk. A nyári felkészülési programunk már végleges. El kell kezdjük időben a felkészülést a következő szezonra, edzésterveket, periodizációkat készíteni, amivel újra egy minőségi szezon alapjait kezdjük el letenni, így tulajdonképpen talán pár nap pihenőnk lesz.

– Fiatal edzőként hogyan éled meg ezt a sikert?

– Fiatal edzőként bármilyen eredményt érsz el, újra és újra bizonyítanod kell és nem szezonról-szezonra, sokkal inkább napról-napra, hétről-hétre. Persze boldogsággal tölt el az idei szezon, de nem megelégedettséggel. Biztosan tudom, hogy játékosaim is elégedettek és boldogok jelen pillanatban, de nem elégednek meg ezzel a sikerrel. A ligában komoly névvel és múlttal rendelkező szakemberek dolgoznak vezetőedzőként. Ha azt mondom, hogy Urbán Flórián, Sándor Tamás, Máté Péter, Albert Flórián, Spisljak Zoran, Vitelki Zoltán akkor minden futball kedvelő tudja kiről beszélek. De ezt a névsort nyugodtan ki tudom egészíteni olyan remek szakemberekkel, mint Vincze Richárd, Gerliczki Máté, Harmati Tamás és még sorolhatnám, akik egy fiatalabb vonalat képviselnek. Azt gondolom 31 évesen ilyen szakemberek ellen felkészíteni fiatal csapatomat megtisztelő és olyasfajta motiváció, amit maximálisan próbálok kihasználni, ráadásul ezüst érmet szerezni ebben az erős ligában felemelő.

– Ha a számadatokat nézzük, milyennek ítéled ez alapján a csapat idei teljesítményét?

– A számok mindig tükröt mutatnak, nehéz velük vitatkozni. Nagyon sokat léptünk előre hazai pályán eredményességben. Összességében idegenbeli és hazai tabellán is második helyen zártunk, így az ezüst érmünk megérdemeltnek tekinthető. A kapott góljaink számát soknak ítélem meg, valamint előre kell lépjünk a helyzetkihasználást tekintve. Sok számot figyelünk a csapatunk illetően. Szezon végén könnyű a dolgunk, hisz össze tudjuk hasonlítani az előző bajnoki szezont a most véget érővel és összehasonlítani a tabellán szereplő számokat. 8 mérkőzéssel többet nyertünk, 20 ponttal többet szereztünk, több gólt lőttünk és kevesebbet kaptunk, akár ennyire is le lehetne egyszerűsíteni a képletet, miszerint léptünk előre. A DEAC csapata remek értékmérő, mert az egyik legjobb csapat a ligában. A tavalyi szezonban 24 ponttal előzött meg minket, most 12 ponttal meg tudtuk őket előzni. Ezzel azt gondolom tudom érzékeltetni, mennyit is léptünk előre. Rengeteg adatunk van, pl. gyorsaság, átadás pontosság, passz szám, párharc erősségre vonatkozóan, amik szerint sokat léptünk előre.

– A mérkőzések többségén a győzelmünk szép játékkal is párosult, „megtanult” ugyanakkor a csapat kemény, harcos mérkőzéseket is nyerni, ahol nem mindig a futball szépsége dominált. Te miként láttad ezt?

– Nagyon jó a keretünk összetétele karakterileg. Ez a csapat, ez a keret tud nyerni és ezt arra értem, hogy sok ki-ki mérkőzést húztunk be, ez nagyon fontos. Gyengébb csapatjáték esetén is volt, aki hátára tudta venni a csapatot. Próbálunk edzéseken minél több olyan feladatot végeztetni, amiben versengnek a játékosok, majdhogynem minden edzésre becsempészünk olyan feladatot, amiben tudnak vetélkedni. Ebből természetesen sok ugratás is születik a játékosok között győzelem/vereség esetén, de ezek a zrikák is építik az öltözőt. Biztos vagyok benne, hogy ezek az edzésen történő versenyek plusz pontokat jelentenek a tabellán számunkra.

– A tabellára pillantva is kitűnik, hogy az idei egy különösen kiegyenlített mezőny volt a Keleti csoportban, itt sikerült kimagaslót nyújtani. Miben látod ennek a kulcsát?

– Nem ismerem más csapatok öltözői dolgait, de nálunk nagyon nyitottak a játékosok és a stáb egymás felé kölcsönösen. Nem feltétlen hiszek abban, hogy csak hangos szóval, túlzott retorziókkal, túlzott alá-felé rendelt szerepekkel lehet kivívni az öltözőben a tiszteletet. Sokkal inkább számít az a játékosoknak és nyered el a tiszteletüket, ha a mérkőzéseken az általad kidolgozott tervek működnek, eltalálod melyik játékos miként lehet aznap a csapat hasznára és ez a mérkőzés után pontokban mutatkozik meg. Ha ezeket látják a játékosok, elnyered a tiszteletüket, mert tudják jó helyen vannak. Fontos, hogy hét közben is úgy dolgozzunk a játékos érezze magán a fejlődést és lássa, hasznos és jó feladatot végez, ráadásul örömmel. Nem hülyék a játékosok, azért van meg részükről is a tisztelet és tettvágy, mert látják jó munkát végzünk és bízhatnak a szakmaiságunkban. Kölcsönös bizalom van a játékosok és stáb között. Büszke vagyok arra, hogy játékosaink vakon hisznek bennünk, pontosan azt hajtják végre, amit kérünk. Sok dologról beszélgetünk játékosokkal, olyanokról is ami apróságnak tűnhet, de minimálisan is teljesítményt befolyásoló tényező lehet. Kikérjük játékosaink véleményét a hétvégi tervről is, a pályán belülről működőképesnek érzik e vagy kényelmetlenül érzik benne magukat. Fontos, hogy a játékos jól és komfortosan érezze magát szerepkörében a pályán. Idei sikerünk kulcsa a közös siker iránti vágy és a kölcsönös bizalom, tisztelet. Azon kívül, hogy a játékosok jó szintet képviselnek futball terén, emberileg is nagyon jó társaság a miénk, remek emberek alkotják. Ez fontos, mert számomra még mindig először emberek akikkel dolgozok és csak utána játékosok.

– Hosszú idő után sikerült ilyen eredményesen szerepelni újra a Putnok FC csapatának, milyen visszajelzéseket kaptál, mik voltak a szurkolói reakciók feléd?

– Amit sokat hoznak fel nekem, hogy mennyi és milyen gyors változás ment végbe két szezon alatt. Mikor idekerültünk két éve, egy kiesett csapatot vettünk át. Tavaly 8. pozícióra értünk oda, most pedig ezüst érmet ünnepeltünk közösen. Természetes módon most boldogok a szurkolók és örömmel nyugtázták ezt a szereplést, bár hozzáteszem kevesen hitték ezt el a szezon előtt, hogy be fogjuk hozni a hajót a dobogóra. Sikerült és jó volt látni, hogy szakadó esőben is több százan jöttek ki az utolsó hazai mérkőzésre éltetni a csapatot, köztük rengeteg családdal. Bízom benne, hogy olyan élményt tudtunk adni számukra ezen a mérkőzésen, amivel jövőre velük együtt még erősebbek lehetünk hazai környezetben. Ami boldogsággal tölt el továbbá, hogy idegenben is hazai szurkolók általi taps közepette tudtunk levonulni a szezon utolsó mérkőzésein. Ez jó visszajelzés, mert a magyar futballban ez ritka. De a felkészülési programunk is sokat mondó, hisz olyan csapatok hívtak meg minket edzőmérkőzésre, mint a Kecskemét, a Diósgyőr, az MTK és még sorolhatnám. Két éve lasszóval kellett keressük az NB3-as csapatokat, hogy ki játszana velünk, most pedig NB1 és NB2-es csapatok hívnak minket. Tudjuk jelenleg is, hogy hol a helyünk. Fejlődnünk kell rengeteg téren, de ehhez meg van a klub összes dolgozójában és játékosában a fejlődés iránti vágy.

– Kicsit ha külön boncolgatjuk a második félévet, télen történt azért némi változás a keretben, miként látod az „újonnan” csatlakozók tavaszi teljesítményét, illetve a csapattal való közös munkásságukat?

– Télen 4 pont előnyünk volt a dobogó harmadik helyén szereplő csapat előtt, ez most a szezon végére 12 pontra duzzadt. Minden téli igazolásunk bevált. Amellett, hogy jó szintet hoztak, szerintem nagyon jól nyúltunk bele az öltözőbe karakterileg. Akik érkeztek játékosok, beleillenek az öltözőnkbe.

– Ebben a kiírásban az MLSZ fiatal szabályának is meg kellett felelni, milyennek ítéled azon játékosok szereplését, akik ennek a kritériumnak megfeleltek?

– Rengeteget fejlődtek ők is a szezon során, de ez minden játékosunkról elmondható, nem csak a fiataljainkról. Bízom benne, hogy a legtöbbet pályára lépő Vajdát és Komárit tovább tudjuk adni magasabb osztályba. Ha ez nem sikerül, akkor is töretlen lesz a fejlődésük nálunk. Több Sajóvölgye Focisulis játékos is be tudott mutatkozni az NB3-ban és hozzá tudtak tenni a sikerhez. Rendkívül jó kapcsolatot ápolunk a Sajóvölgye Focisuli Tehetségközponttal. Bízom benne, hogy a jövőben hatványozottabban tudunk nekik lehetőséget biztosítani.

– Második éved töltöd a csapatnál, miben látod a fő különbséget az első szezonodhoz viszonyítva?

– Fejlődünk mi is a stábbal szakmailag, ezáltal még több tudást tudunk átadni. Szeretnénk továbbra is fejleszteni magunkat. Véleményem szerint, soha nem tudhatsz eleget a futballról. Mindig van új és új olyan apróság, amit be tudsz ültetni a saját csapatodban. A fő különbséget abban látom, hogy fejlődünk folyamatosan és ez eredményes útra terelt eddig. A játékosok minősége is minden átigazolási szezonban egyre javul. Ha valami jól működik, annak gyorsan híre megy a fociban és most olyan játékosok szeretnének hozzánk kerülni, akik eddig elérhetetlen kategóriák voltak. Nem tervezzük ugyanakkor a játékoskeret túlzott átalakítását. Bízom benne, hogy meg tudjuk tartani értékeinket és ki tudunk egészülni 3-4-5 minőségi játékossal, akik beleillenek a filozófiánkba.

– Végig pásztázva az idei bajnoki kiírást és a végeredményt, mi a véleményed az 2022/23-as évadról, látsz olyat a tabellán amit például a kezdetekkor nem gondoltál volna?

– Mindenekelőtt gratulálok újra a BVSC csapatának a bajnoki címhez. Teljesen megérdemelten nyerték meg a bajnokságot, bízom benne az osztályzón is sikerrel járnak. Azt, hogy nagyon kiegyenlített bajnokság lesz, ezt tudtuk. Örülök a Tiszaújváros tavaszi menetelésének, mert sokat vesztett volna a borsodi futball, ha nem ilyen tavaszt produkálnak. Kellemes meglepetés volt a Körösladány játékereje, nagyon jó futballt játszottak. Nagyon erős bajnokság az, ahol a második és huszadik helyezett között is alakulhat úgy a mérkőzés, hogy három esélyes legyen. Senki nem mehetett biztosra senki ellen.

– Szakmai stáb, játékosok és persze fontos a háttér is, milyen volt ebben az idényben a háttérmunka?

– Szeretném megköszönni Tamás Barnabás polgármesternek és László János főszponzoroknak, hogy lehetőséget adnak ennek a csapatnak a bizonyításra és biztos hátteret a sikeres szerepléshez. Sok érdeme van az idei szereplésben a Kádár Zsolt vezette Sajóvölgye Focisulinak is. Nagyon nagy segítség volt az, hogy rendszerint remekül előkészített pályákon végezhettük a napi edzéseket és felkészült fiatalokat tudtak feladni a mérkőzésekre. Knopp Richárdot is meg kell említeni, aki szintén fáradozik a stabil háttér megteremtésének érdekében. Kunváriné Bánkúti Gabriella és férje Kunvári Károly adnak egy olyan értéket a csapatnak, ami nagyon fontos mindannyiunk életében. Bármiben számíthatunk rájuk és megteremtik a családias környezetet. Boros Zoltán elmúlt 25 éve a putnoki foci előremenetelének segítése érdekében telik, rengeteg munkával. Farkas Attila és Reményi Vivien az online felületeinket remekül kezelik. Nagyon komoly munkát tesznek bele mindannyian és nélkülük ez a siker valószínűleg nem következett volna még be. Nagyon köszönöm nekik, amit a csapatért tesznek. Mindez az egész kerek a játékosok nélkül nem működne. Remek emberek, akik élnek halnak a sikerért és ezért képesek is áldozni. A szakmai stábot értékeljék azok, akinek ez a feladatuk. Mindenesetre Szabó Ádám kapusedzőnek nagyon köszönöm az idei munkáját is, remek munkát végez a kapusokkal. Kundráth Csaba munkáját is köszönöm, a háttérben ő is remek munkát végez sportizgatóként.

– Bár még most zárult le a szezon, de kicsit mindig fontos a jövőbe tekinteni, egyrészt egy ilyen sikeres idény után természetes dolog, hogy más klubok is érdeklődnek a játékosaink iránt, mit hozhat a nyár a PFC játékos állományában?

– Ez természetes a fociban. Bízom benne, hogy meg tudjuk tartani értékeinket. Számomra fontosabb dolog az most, hogy akiket szeretnénk itt tartsuk, mint hogy hozzunk rengeteg új játékost. 3-4-5 játékost szeretnénk igazolni, velük már el is kezdtük a beszélgetéseket. Nem tervezzük a keret nagy mértékben történő átalakítását, remek csapatunk van. Olyan típusú játékosokat keresünk, akik tudnak csúszni-mászni a közösségért, sikerért, de futballozni is tudnak. Fontos, hogy ott legyen az a vágy a játékosban, hogy megmutassa mire is képes igazán, legyen éhes a sikerre. Olyan karakter és stílusjegyekkel rendelkezzen, ami beleillik az öltözőnkbe és azt előre vigye.

– Egy sikeres bajnoki év után persze nem csak a játékosok, hanem a „siker kovácsa”, a vezetőedző is keresetté válhat, mit lehet tudni a te jövőképedről, elképzeléseidről?

– Jól érzem magam Putnokon. Minden adott ahhoz, hogy tovább tudjunk fejlődni a csapattal és szakmai stábbal. Csak a futballal kell foglalkozzunk, amiért hálásak vagyunk. Talán ez is a futball velejárója, hogy egy ilyen szezon után keresik az edzőt is máshonnan. Vannak a ligából is megkeresések, de véleményem szerint itt még lehet alkotni. Amennyiben azt éreznénk, hogy nincs több ebben a projektben akkor nem utasítottunk volna el megkereséseket. Meg vagyunk becsülve, remek játékosokkal dolgozunk, remek körülmények között. Ezek mind olyan értékek a futballban, amivel elégedettek vagyunk. 31 évesen NB3-ban dolgozni nagyon ritka és az, hogy más csapatoknál is elismerik a munkánkat, azt csak még egyszer meg tudom köszönni azoknak a kluboknak akik így látják és szerették volna, hogy ott dolgozzunk tovább. A következő szezont Putnokon töltjük, de ambiciózus vagyok én és stábom is. Szeretnék csapatommal olyan eredményt elérni, hogy a játékosok és mi is tudjuk magasabb osztályban folytatni jövő nyártól.

– Véget ért a bajnokság, mit hoz a közeljövő, mennyi a pihenő idő, illetve mikor kezdődik a felkészülés a következő idényre?

– Amint említettem már tervezzük a következő szezont, egy újabb sikeres szereplés alapjait kezdjük el építeni. Talán egy pár nap pihenő lesz a stábunknak június elején. Addig dolgozunk a csapat erősítésén és a megfelelő szakmai munka kidolgozásán. Játékosainknak az utolsó mérkőzés másnapján rendezett évzáróval lezárult a szezon. Június 15-ig tudnak egyet fújni, pihenni. Az első edzést megelőző pár napban kapnak elvégezendő feladatokat, de az első csapatedzésre június 15-én kerül sor.