Várady Béla Sportközpont

Stadion

vb-sportkstadion

A Putnok FC hazai mérkőzéseit a Várady Béla Sportközpontban rendezik. Az öltöző épülete 2016-ban lett felújítva, a fenti képeken látható, hogy milyen változáson esett át a létesítmény.

photo 8

A pálya adatai:
Cím: 3630 Putnok, Puskás Ferenc út 6.
Befogadóképesség: 1300 fő
Ülőhelyek száma: 800 fő
Pálya mérete: 105 m x 68 m
Talaj típusa: természetes füves
Világítás: van
Eredményjelző: elektronikus

A névadóról:

Várady Béla Gömörszőlősön született 1953. április 12-én. A sikeres labdarúgó Putnokon kezdett focizni, majd Ózdon folytatta. Innen 1971-ben került a Vasas SC-hez csatárnak. 1983-tól két idényen át a francia FC Tours játékosa volt. Utána még egy rövid időre visszatér a magyar bajnokságba, majd alsóbb osztályú csapatoknál fejezi be labdarúgó pályafutását.
varadybela
Híres volt hatalmas erejű lövéseiről. Egy alkalommal egy csepeli bajnokin az első félidő legvégén csapattársai jelezték, rúgja jó messzire ki a labdát, hogy mire visszakerül, vége legyen a félidőnek. Közel a félpályáról hatalmas bombalövése kettős kapufáról pattant gólba. A Vasas szurkolói rigmust is faragtak: „Béla, Béla, Béluska, úgy lő, mint a géppuska…”
Várady Béla sikeres focista volt. 1977-ben övé lett az európai Ezüstcipő, az Európa gólkirálya címért. A szezonban 36-szor talált a kapuba. A magyar válogatottban 1972-82 között 36 mérkőzésen 13 gólt szerzett. Az 1972-es müncheni olimpián az ezüstérmes csapat tagja volt. A Vasasban 1976-77-es évadban a bajnokcsapat kulcsembere volt. 2011-ben megkapta a Vasas Örökös Bajnoka címet.
A Putnok FC Puskás Ferenc úti sportlétesítménye, Várady Béla tiszteletére 2012. augusztus 25-én felvette a kiváló labdarúgó nevét, így ettől a naptól a Várady Béla Sportközpont nevet viseli. A Putnok Város Önkormányzata kezdeményezésére tartott pályaavató ünnepségen maga a névadó, Várady Béla is jelen volt, aki a róla elnevezett sportpályán vehette át Tamás Barnabás Polgármestertől a Putnok Városért Plakett kitüntetést is.
Másfél évvel később, 2014. január 23-án Várady Béla tragikus hirtelenséggel elhunyt. A Vasas és a magyar válogatott korábbi klasszis csatárát a Vasas SC, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Labdarúgó Szövetség is saját halottjának tekintette. A Vasas SC visszavonultatta Várady 11-es számú mezét.

Leave a Reply