Hírek

PUTNOKFC.HU

Felkészülési értékelés Szala Ákos vezetőedzővel

Végéhez közeledik a téli szünet a Magyar labdarúgó bajnokság harmadik vonalában. Természetesen a magunk mögött hagyott hetek, hónapok sem teltek eseménytelenül, hiszen minden csapat a tavaszi folytatásra készült. Így volt ez a Putnok FC csapatánál, ahol a napi edzésmunka mellett hat felkészülési mérkőzés szerepelt a repertoárban. Ha csak az eredményeket nézzük, akkor csapatunk ebből a hat találkozóból öt alkalommal győztesen hagyhatta el a játékteret, ráadásul jó erőkből álló harmadik vonalbeli együtteseket legyőzve, vereségünk pedig csupán az első ligás DVTK ellen volt. Túlmutat azonban ezen időszak azon, mintsem, hogy csak a felkészülési találkozók eredményeit vegyük alapul. Honlapunk Szala Ákost, a csapat vezetőedzőjét kérdezte a felkészülési időszakról.

– Hogy telt a felkészülési időszak a csapat számára? Sikerült-e megvalósítani mindent amit beterveztél?

– Amit és amilyen felkészülést elterveztünk, azt sikerült megvalósítani. Felkészülési mérkőzéseink után folyamatosan javítottuk hiányosságainkat. A bajnoki mérkőzések eredményei fogják igazán megmutatni, hogy milyen felkészülést végeztünk. A felkészülési mérkőzéseinken jó eredményeket értünk el. Számomra ez is fontos, mert ad egy kellő önbizalmat, magabiztosságot például, ha meg tudsz verni egy remek játékerőt képviselő, másik NB3-as csoportot vezető Iváncsát idegenben. A többi felkészülési mérkőzésünk is remekül szolgálta a felkészülésünket. Számomra legfontosabb pont az elmúlt időszakban az, ahogyan a Diósgyőr első csapatától elszenvedett vereségre reagált az öltöző. Összerázta a társaságot a vereség és bármennyire érdekes, de ettől a vereségtől megerősödött az öltözőnk. Beárnyékolja a felkészülést Dominik súlyos sérülése. Tudjuk a kötelességünket irányába, érte is futballozik csapatunk a következő időszakban.

– Milyen változások történtek a keretben? Hogy látod az újak beilleszkedését?

— Elsősorban 3 pozíciót terveztünk megerősíteni, nagyobb konkurencia harcot előidézni és ez sikerült. Érkezett Korbély Kristóf jelentős magasabb osztálybeli rutinnal a támadósorba Mosonmagyaróvárról. Váradi Ádám, aki a Békéscsaba alapembere volt az ősszel és fiatal kora ellenére ő is magasabb osztálybeli rutinnal rendelkezik középpályásként. Szabó Kornél Cigandról a védelembe, aki a DEAC színeiben futballozott magasabb osztályban. Kovács Dávid Egerből, aki több poszton is bevethető játékos, szintén magasabb osztályban sok rutint szerzett. A Sajóvölgyétől felkerült a mi keretünkbe Horváth Sanyi, akinek egészen jó dolgai voltak a felkészülés során. Valamint az utánpótlásból felkerült a 18 éves Gulyás Márk, aki egy komolyabb sérülésből tért vissza, előtte folyamatosan erőssége volt a korosztályos válogatottaknak. 3 olyan játékos távozott tőlünk a tél folyamán, akik abban a korban vannak, hogy minél többet kell pályán legyenek és ezért más csapatban játszanak a tavasz folyamán. Bökönyi Adrián, Benkő Péter és Bodnár Attila távoztak. Bízom benne, hogy fejlődésük szempontjából megfelelő játéklehetőséghez fognak jutni következő állomáshelyükön.

– Milyen összképet kaptál a hat felkészülési találkozó alapján?

 – Ugyanolyan gondolkodásmóddal dolgozunk folyamatosan 2 és fél éve. Napról-napra fejlődni szeretnénk és mindenben nyerni. Teljes odaadással teszi mindenki a dolgát, de azt gondolom ez az alap. Továbbra is van miben fejlődnünk és fejlődni is fogunk. Több szerkezetet gyakoroltunk a felkészülés során, meccs közben gyorsan tudunk váltani ellenféltől és eredménytől függően is. Nagyon jó irányba halad a kohézió. Sok jó karakter van az öltözőnkben, akik irányt tudnak mutatni társaiknak. Aminek örülök, hogy a játékosok bizonyos játékszituációkat most már ugyanúgy látnak és akár egy apró jelből tudja minden pályán lévő játékosunk, hogy arra neki hogyan kell reagálnia. Ebben léptünk előre sokat a bajnokságban és most tovább fejlődtünk ezen a téren a felkészülés során. A közös játékolvasás, társ mozgására adott reakció idejét tudtuk nagyon felgyorsítani. Fontos, hogy mind a 10 mezőnyjátékos tudja mi a feladata 1, max. 2 másodpercen belül egy játékszituációban és ehhez a reakcióhoz ne legyen szükség 4-5 másodpercre. Ehhez természetesen hozzájárulnak a heti többszöri videózásaink és bizonyos játékhelyzetek részletes elemzése hétről-hétre saját, illetve nemzetközi mérkőzésekből a csapattal.

– Milyen célkitűzéssel vág neki a tavaszi folytatásnak?

– A mi közösségünk és gondolkodásunk némileg másképp működik attól, hogy olyan célokkal foglalkozzunk, ami több hónap múlva esedékes. A mindennapjaink a folyamatos versengésről szólnak. Az a célunk, hogy a játékosaink mindenben a legjobbak akarjanak lenni és eszerint működünk. Minden egyes megmérettetésen azért lépünk pályára, hogy mi legyünk az aznap győztesei. Amennyiben ebben továbbra is jól teljesítünk, annak természetesen vannak vonzatai. Nem akarok álszent lenni. Melyik csapat ne akarna bajnok lenni? Melyik csapat ne akarna magasabb szinten játszani? Természetesen szeretnénk bajnokok lenni, de ehhez 13 lépcsőfok vezet és mindegyikre szeretnénk fellépni a lehető legfelkészültebb módon. Ha jól teljesítünk ebben, az járna egy vonzattal, az NB2-be való feljutásért játszhatnánk osztályozót. Ott sem változna a gondolkodásunk és természetesen mi akarnánk lenni a párharc nyertesei és ez megint járna egy vonzattal, az NB2-be való feljutással. Túl sok a ha, ezért foglalkozunk mindig csak a következő, előttünk álló feladattal, jelenleg a Tiszaújvárossal.