Hírek

PUTNOKFC.HU

Egy hosszú folyamat eredménye a siker – Szala Ákos edző őszi értékelője

Mint az köztudott húsz forduló után második helyen áll a bajnoki tabellán a Putnok FC csapata. A remek őszi idényt követően csapatunk edzőjét Szala Ákost kérdeztük arról, miként értékeli a magunk mögött hagyott időszakot. A fiatal tréner második idényét kezdte meg városunk labdarúgó csapatának edzőjeként. A még mindig csupán 30 éves edző már ez első idényében bizonyította, hogy egy kiválóan felkészült, a játékosokkal profin kommunikáló szakember, akinek modern felfogása és remek taktikai felkészültsége záloga a sikernek.

Szala Ákos – edző, Putnok FC

Egy ilyen őszi időszak után, úgy kívánkozik, hogy egyből a közepébe vágjunk. Második helyen telel a csapat, hogy értékeled a magunk mögött hagyott fél évet?

– Jó úton járunk. Ez a részsiker nem csak ennek a fél évnek köszönhető, hanem annak a folyamatnak, munkának, amit 2021 nyarán kezdtünk. Ha megnézzük, folyamatosan javulunk, jobb teljesítményt hozunk, amit számok igazolnak. Ez egy visszajelzés, hogy jól dolgozunk, de még csak a bajnokság első húsz mérkőzésén vagyunk túl. Fejlődnünk kell a téli felkészülés alatt és a tavaszi szezonban is minden téren, ezzel tisztában vagyunk.

A július végi tervekhez képest ezt vártad? Vagy ezzel a teljesítménnyel esetleg sikerült felülmúlni a várakozásaidat?

– A felkészülés közben már éreztük, hogy jó eredményt érhetünk el a szezonban. Remek a játékoskeretünk, jó karakterek alkotják. Sokan nem vártak minket a tabella első harmadába. Örülünk, hogy rá tudtunk cáfolni sok véleményre és tudtunk bizonyítani. Érdekesség, hogy az első bajnoki forduló előtt az öltözőben csináltam egy közvélemény kutatást és a keret fele dobogóra várta a csapatot. Mi is éreztük az edzői irodában Szabó Ádám kapusedzővel, hogy sokat tudtunk előre lépni a nyáron és remek szezonunk lesz.

Mi volt szerinted a siker fő tényezője?

– Nyáron jó minőségű és a mi stílusunkba beleillő játékosokat igazoltunk, a már meglévő jó szintet képviselő játékosaink mellé. A kiválasztásunknak is köszönhetjük, mert nagyon jó mentalitású játékosaink vannak, akik hétköznapokban is kiválóan teljesítenek. Ez az esetek többségében meglátszik a hétvégi mérkőzéseken is és kondicionálisan is azt gondolom a legtöbb ellenfelünk fölé tudtunk nőni. Illetve az a folyamat, amilyen úton járunk másfél éve. A játékosokat próbáljuk képezni taktikailag elég hangsúlyosan. A versenyidőszakban mikrociklusokban dolgozunk, de mindig van változó, az ellenfél. Sokat elemezzük az ellenfeleket és minden héten természetesen speciálisan a hétvégi ellenfelünkre készülünk az edzéseken. Ez nem csak egy taktikai edzés jelent, hogy abban jelenik meg az adott hétvégi ellenfél, hanem minden gyakorlatba próbáljuk beleültetni az ellenfélre jellemző elemeket. A játékosaink a hét elején megkapják a következő ellenfélről az összevágott videót, mire kell figyelniük azzal szemben, akivel találkoznak a pályán. Ez döntő többségben csapattaktikáról szól, de sok esetben egyénileg is kapnak videót egy-egy játékosról posztnak megfelelően. Nem csak arra készülünk bizonyos játékszituációkban, amit az ellenfél hangsúlyosan játszik, hanem több variációt is modellezünk egy adott szituációból, mert nem gépek ellen játszunk. Az ellenfelek erősségei mellett arra is készülünk, hogy a pálya melyik részén, milyen szituációt kialakítva, hogyan tudunk sikeresek lenni az adott mérkőzésen. Emellett a játékosainknak egyéni és csapattaktika szinten animációkat is készítünk. Fiatal játékosaink vevők erre, jobban leköti őket, mint egy taktikai tábla előtti bemutatás. Minden apróságra odafigyelünk, pl. kizárólag olyan színű eszközökkel készülünk a hét során, gondolok itt bóják, megkülönböztető trikó színekre, stb., amiben a hétvégi ellenfelünk pályára fog lépni. Tényleg minden téren arra törekszünk, hogy minél pontosabban modellezzük az ellenfelet a hétközi edzéseken. Sok apróságot tudnék még felsorolni, de az apróságok által, ha 0.1%-al közelebb kerülünk a sikerhez, akkor megéri odafigyelni rájuk. Amiket felsoroltam, ehhez a játékosaink többsége nem volt hozzászokva, nem találkozott ennyire részletes felkészüléssel, elemzéssel. Erre is figyelnünk kell, melyik játékosunknak mennyi információt adunk és mikor a hét folyamán. Mindezt a munkát feleslegesen végeznénk, ha nem lennének rá vevők a játékosok. De tapasztalják, hogy hétről-hétre azt kapják az ellenféltől, amire fel vannak készülve és sikeresek tudunk lenni.

Új MLSZ szabálynak is meg kellett felelni, itt főleg két fiatal tehetség kapott szerepet, hogy értékeled az ő fél idényüket?

– Négy fiatalszabálynak megfelelő játékosunk van a keretben, akik a Sajóvölgye Focisuli korosztályos csapatát is erősítik, amikor nincs ütközés a bajnoki mérkőzések időpontjában. A legtöbb játékidőt Vajda és Komári kapták. Az a feladatunk, hogy őket nyárra másodosztály szintre tudjuk tovább adni. Ehhez meg is van a kellő alázatuk és tudásuk. Ha nem jön össze a nyáron a magasabb osztályba való integrálás, akkor nálunk fognak tovább fejlődni. Bodó és Soós ők még fiatalabbak, 2005-os játékosok. Becsületesen dolgoznak az edzéseken, eddig nekik az U19-es csapatban jutott több szerep. Bízunk benne, hogy mind a négyük fejlődési görbéje változatlanul felfelé fog haladni.

Van-e bármi hiányérzeted?

– Olyan pontokat hullajtottunk, amik megszerzése esetén még jobban el tudunk volna lépni a mögöttünk állóktól. Érdekes téma ez. Kikaptunk Karcagon rossz játékkal, rossz mentalitással. Meggyőződésem, ha ez nem így alakul, akkor nem nyerünk Kisvárdán pár nap múlva. Mindenből levonjuk a konzekvenciát és törekszünk a javításra. Volt 2-3 mérkőzésünk, amikor az előtte lévő pár forduló sikerei miatt kényelmes volt a csapat. Ebben meg van a mi felelősségünk is. Ebből is tanultunk és azóta nincs ilyen problémánk. Nagyon fontos, hogy mindig érezzük a veszély szagot. Hiányérzetem az általam túl soknak vélt kapott gól, aminek a fele felelőtlenségekből született. Továbbá a helyzetkihasználásunk. Az ősz második felében trendszerű lett, hogy több gólos előnyök helyett szorossá tesszük a mérkőzések végét. Ezekben előre kell lépjünk.

Evés közben jön meg az étvágy, avagy mik a tervek tavaszra?

Tanulni és fejlődni. Minél nagyobb tudásra szert tenni és minél nagyobb tudásra szert tetetni a játékosokkal. A csapatot továbbra is megfelelően fel fogjuk készíteni, hogy minden héten a legjobb tudásukat tudják adni játékosok, a bajnoki mérkőzéseken. A célunkon nem szeretem ha változtatunk év közben, így az továbbra is az első hatba kerülés. A vágyunk természetesen a dobogó, de ahogy mondtam ehhez, továbbra is a fejlődés útján kell maradni és nem megelégedni ezzel a részsikerrel.

Várható-e, van-e tervben játékos mozgás a télen? –

– Ha találunk olyan játékost, aki megfelel a követelmény rendszerünknek és erősítést jelent, akkor miért ne.

Mik az év végére a tervek a Sényő elleni meccs utánra?

– December 5-én évzárót tartottunk. Megkértem a játékosaimat, hogy a következő két hétben ne gondoljanak a futballra. Fókuszáljanak más dolgokra, fújják ki magukat. Sok áldozatot hoztak, hogy így szerepeljünk a bajnokságban, Június 22. óta folyamatosan meg kell felelniük, most két hétig csak maguknak feleljenek meg.

Mikor kezdődik a téli közös felkészülés?

– December 19-el kezdődően kaptak a játékosok futóprogramokat és stabilizációs gyakorlatsort. Heti 3-4 nap edzést jelent ez nekik két és fél héten keresztül, amit kötelező elvégezniük és ezt dokumentálniuk is kell felém. A csapatedzéseket január 4-én kezdjük.

Statisztikázzunk kicsit, ha a számokat nézzük, hogy értékeled a húsz meccset?

Nem is a húsz meccset értékelném, hanem a folyamatot, amit másfél éve kezdtünk meg Putnokon. Honnan hova jutottunk el. A tavalyi szezonban 10 forduló után 16. helyen voltunk a tabellán. Az azóta eltelt egy évben oda jutottunk, hogy másodikak vagyunk és négy pont előnyünk van a harmadik helyezett előtt. Az előző évi, mondhatni alapcsapatunkhoz képest általában 2-3 poszton változott a csapatunk a mérkőzések során. Nem arról van szó tehát, hogy nyáron sokat igazoltunk és azért lennénk sikeresek, inkább a folyamatnak tudható ez be, ahogy tudjuk fejleszteni játékosainkat. Játékoskeretünk átlagéletkora továbbra is 21.5 év alatt van, ez kiugróan alacsony szám a felnőtt futballban. Arra törekszünk, hogy a pályán a közös jeleket minél előbb felismerjék a játékosok egymás közt, ez adja meg a dinamikánkat. Sok ember a véleményét, egy csapatról, kizárólag egy adott mérkőzésen mutatott teljesítménye alapján hozza meg. Nem gondolnám, hogy ez a jó irány, sokkal jobban kellene a folyamatokat fókuszba helyezni. Nincs olyan csapat, amelyik egy fél szezonban a 20-25 tétmérkőzéséből minden meccsen brillírozik. A folyamat, az út, amin vagyunk, ezt értékelném inkább sikeresnek. Ez viszont nem kényelmesít el minket, szeretnénk még több mecset nyerni a jövőben, még dinamikusabb játékot játszani, több gólt lőni és leredukálni a kapott góljaink számát.


Voltak olyan mérkőzéseink, ahol nem csak eredményesek voltunk, de még szépen is játszottunk, te hogy láttad ilyen szempontból?

– Inkább annak örülök, mikor a héten gyakorolt játékelemeket viszontlátom a pályán és visszacsatolást nyert az elképzelésünk. Legtöbbször a középső zónában kreatívan, kombinatívan futballozunk. Ez a szurkolóknak javarészt tetszik, de végül a hatékonyság számít. Mi tudjuk az öltözőben mit, miért, a pálya melyik területén szeretnénk véghez vinni, eszerint futballozunk. Nem hiszek abban, hogy jó olyanba belekényszeríteni egy-egy játékost amitől nem érzi komfortosan magát a pályán. A futballban a gólok többsége három vagy kevesebb egymást követő átadást után történik. Nem törekszünk minden esetben a „szép” futballra, inkább az eredményességre. A végén csak is az eredményeink alapján fognak minket megítélni. Természetesen örülünk, ha ez minél több embernek elnyeri a tetszését. Örültem mikor Mészöly Géza a Haladás elleni kupamérkőzésünk után úgy jellemezte a csapatunkat, hogy: „Egy rettentően jól felkészített csapat volt az ellenfelünk a Putnok személyében, akik nagyon játszották a futballt, agresszívak voltak, hihetetlen modern játékot játszottak”. Ez a jellemzés a csapatunkról pontosan az, amit törekszünk véghez vinni a hétköznapokban és a mérkőzéseken.

Az eredményes félév mögött kemény munka áll, hogy értékeled a segítőid és a háttérben dolgozók munkáját?

Egy irányba húzunk, ennek örülök. A polgármester úrtól a legkisebb szponzorunkig. Mindenki arra törekszik, hogy jó munkát végezhessünk és a játékosok a legjobbjukat nyújthassák. Szabó Ádám a kapusokkal remek munkát végez. Kunváriné Bánkuti Gabriella, Knopp Richárd és Kundráth Csaba a háttérben tesz meg mindent a jó működéshez. Boros Zoltán mindent megtesz a klubért, a csapatért, a játékosokért. Kádár Zsolt biztosítja nekünk a Sajóvölgye Focisuli edzőközpontját. László Jánosnak sokat köszönhetünk, biztosítja a feltételeket Tamás Barnabás polgármester úrral egyetemben. Mindannyiuknak hálás vagyok és köszönöm, hogy a csapat mellett vannak és segítik a munkánkat. Legnagyobb köszönetem ugyanakkor a játékosoké, hogy mindig törekszenek megvalósítani, amit kérünk tőlük és mindent megtesznek a klub, a város sikeréért. Minden csapat közeli embernek és szurkolónknak szeretnék ezúton is kellemes ünnepeket kívánni.

Az előző idényhez képest szembetűnő a hazai mérleg javulása, te hogy látod ezt?

– Erősebb a csapatunk, sokat fejlődtünk. Igazából ez ennyire egyszerű. Nem csak hazai pályán, de idegenben is jó teljesítményt nyújtunk. Tavaly sem tulajdonítottam nagy szerepet annak, hogy hol szerezzük a pontokat, csak szerezzük. A jó hazai mérleg nincs arányban a nézőszámunkkal, ezt sajnálom. Bízom benne, hogy nyár elejéig ugyanígy fogunk szerepelni és még többen fogják látogatni a stadiont.

A magyar kupában három kört ment a csapat és az NB2-es Szombathelyi Haladás ellen ért véget a kupasorozatban való részvétel, miként láttad az idei kupaidényünket?

– Az első két fordulóban a Sényő és Mátraderecske ellen meggyőző játékkal jutottunk tovább. A Haladás elleni mérkőzésen a nézők jól szórakozhattak. Nagyon elismerő szavakat kaptunk a Szombathelyiek szakmai stábjától, ez szintén jó visszacsatolás volt számunkra, hogy jó úton járunk. Benne volt a továbbjutás lehetősége is, de a második félidőben nem jó futballt játszottunk. Ebből is tudtunk tanulni.