Hírek

PUTNOKFC.HU

„Büszke vagyok a csapatra!” – Szala Ákos vezetőedző szezonértékelése

Hosszú és eseménydús idényen van túl a Putnok FC labdarúgó csapata a 2021/2022-es bajnoki évadban. Az előző évad után nem sok idő állt rendelkezésére a csapat teljesen megújult szakmai stábjának a keret kialakítására, egyáltalán az új igazolások lebonyolítására. Nyugodtan mondhatjuk nehéz fába vágta a fejszét Szala Ákos, amikor elfogadta a felkérést a Putnok FC edzői posztjára. Gyors igazolások, egy rövid, ám de tartalmas nyári felkészülés és máris élesben tehette próbára magát edző és tanítványai. Arról, hogy élte meg vezetőedzőnk ezt az évet és hogy értékeli a magunk mögött hagyott szezon történéseit, Szala Ákos kérdeztük.

– Nehéz feladatot vállaltál, amikor elfogadtad az edzői felkérést Putnokra, mégis miért döntöttél úgy, hogy elvállalod?

– Fiatal, nagyon fiatal edzőként azt gondolom óriási hiba lett volna nem elvállalni ezt a feladatot. Osztályt tudtam váltani és ez a lehetőség tökéletesen illeszkedett az elképzeléseimbe, mert ez volt a soron következő lépcsőfok az edzői karrieremben.

– Neked és a szakmai stábnak pillanatok alatt kellett egy teljesen új keretet kialakítani, mi volt a koncepció?

– Engem akkor keresett meg a szakvezetés, amikor a bajnokságban szereplő csapatok már egy-másfél hete végezték a felkészülést és kialakultak az új keretek a csapatoknál. Ezáltal nem gondolkodhattunk már meghatározó NBIII-as játékosok idehozatalában. Ugyanakkor voltak olyan játékosok alacsonyabb osztályokban, akikben mi láttunk potenciált és úgy éreztük fejleszthetőek annyira, hogy középcsapat legyünk ebben a szezonban. Olyan fiatal játékosokat kerestünk, akiket fel kell építeni, ennek betudható a gyengébb szezonkezdet. Viszont abban azt hiszem egyet ért velem minden szurkoló, hogy ezek a játékosok nagy fejlődésen mentek át egyénileg és csapatszinten is. Ez igazolja azt, hogy kemény munkával elérhetőek a célok és megfelelő játékosokat választottunk.

– Elkezdődött a szezon, formálódott a csapat. Milyen véleménnyel vagy az együttes őszi teljesítményéről?

– Tizenhét új játékos, új szakmai stáb érkezett a klubhoz és négy hetünk volt felkészülni. A bajnokság első negyede erre rá is ment, de azt gondolom ezzel nincs is gond, ezzel számolni kellett. Ennek ellenére mutattunk játékban már ekkor is olyan elemeket, amik után rendre elismerő szavakat kaptunk az ellenfelek szakembereitől. Az őszi szezon második fele pedig elhozta a sikereket. Harminc megszerezhető pontból huszonhármat hoztunk abban az időszakban. Összességében már az őszi szereplésünkkel is megleptünk jó pár embert.

– Télen aztán egy újabb felkészülési időszak következett, ebben az időszakban pedig minimális változásokat eszközöltél a keretben. Hogy látod, pozitív volt a változtatás, megvalósult a tavasszal az amiért ezt a lépést megléptétek a stábbal?

– Télen még inkább nagyobb hangsúlyt fektettünk arra, hogy további fiatalokat keressünk, akikben van potenciál és fel tudjuk őket építeni. Az átlagéletkora 20.6 lett a csapatnak tavaszra. Ezúton is még egyszer szeretném megköszönni Madarász Jani, Kis Geri, Takács Peti és G.Bíró Geri, Vajda Artúr és Engel Alex őszi munkáját, mert ők is sokat tettek azért, hogy a tavalyi szereplés után, most egy sikeresebb szezont tudhat maga mögött a klub.

– Ha végigpásztázzuk az eredményeket, elmondhatjuk, hogy a Putnok FC a mezőny bármelyik csapatával partiban volt, hiszen olykor csak nüánszokon múlt az, hogy még több pontunk legyen a végén. Te hogy láttad ezt?

– Olyan apró nüánszokon, hogy akár túlzás nélkül 6-8 ponttal többünk lehetett volna a végelszámolásnál. Nem búslakodunk ezen. Azért fogunk dolgozni még többet, hogy az apró, mérkőzést eldöntő momentumokból még jobban jöjjünk ki. Egyetértek veled, hogy bárki ellen győzelmi esélyekkel léptünk pályára és talán azzal sem lövök túlságosan mellé, hogy egyik ellenfél edzője sem várta nyugodtan a Putnok elleni mérkőzéseket.

– A „rutintalanság” mellett számos külső tényező is befolyásolta a bajnokságot. Betegségek, sérülések, mentális nehézségek. Miként élte meg ezeket a csapat?

– Ez minden csapat életében törvényszerű, hogy bekövetkezik sérülés, betegség stb. Beszéljünk most inkább arról, ami szép és jó, ne menjünk bele mélyebben mentális dolgokba. Ennek okát, aki egy kicsit is ismeri a csapatunkat, úgy is tudja, tudta. Büszke vagyok arra, amikor a bajban is együtt volt a csapat.

– A teljes szezont nézve, mennyire vagy elégedett a játékosaiddal? Látsz-e olyat köztük, aki végig kiemelkedőt nyújtott?

– Azzal vagyok elégedett, amennyit fejlődtek, de ez közel sem a csúcs számukra. Én azt gondolom, még tudnak itt fejlődni és fognak is. A játékosok 80%-nak az első NBIII-as szezonja volt ezt ne felejtsük, a többiek pedig kieső NB3-as csapatokból érkeztek. Jövőre is dolgozniuk kell keményen és az biztos, hogy fogunk/fognak is. Mondhatom, az összes játékos fejlődött a szezon során. Többen nyújtottak kiemelkedő teljesítményt, de nem lenne szép dolog részemről, ha most 4-5 játékost kiemelnék. Mindenki tette becsülettel a dolgát és jó alapokat tettünk le a következő szezonra.

– A keret java része még nem rendelkezett harmadik ligás mérkőzéssel, hogy látod mennyit változott a csapat a kezdetekhez képest a szezon végére?

– Több rutinnal rendelkeznek a játékosok, valamint magabiztossággal, ami nagyon fontos tényező is lehet a pályán nyújtott teljesítményben. Az első tíz fordulóban jobban kellett ápolni a lelkeket, mikor még nem voltak sikerek. Amikor tíz forduló eltelt, volt kilenc pontunk, akkor elmondtam a játékosoknak, hogy jönni fognak a sikerek és az első nyolcban fogunk végezni. Örülök, hogy hiteles tudtam ezzel maradni, mert odaértünk a top nyolcba a gyenge szezonkezdet után.

– Az idény folyamán idegenben kiválóan teljesített a csapat, hazain viszont nem sikerült ezt a nagyszerű teljesítményt nyújtani. Mi lehet ennek az oka?

– Az idegenbeli tabellán dobogón végeztünk. A hazai tabellán tizenkettedik helyen. Nem tulajdonítok ennek nagy jelentőséget. Idekerült tizenhét új játékos és a szezon elején kettőzött erővel próbált hazai pályán bizonyítani minden labdarúgó. Ősszel jóformán az összes hazai mérkőzésünk olyan csapat ellen volt, aki ebben a bajnokságban jó játékerőt képvisel. Játékban igen, eredményekben még nem tudtuk ősszel felvenni a versenyt velük. A szezon hátralévő részében görcsösséget éreztem hazai pályán a játékosokon. Hazai pályán kutya kötelességünk felszántani a pályát, ha két szurkoló jön ki értük, ha ezer akkor értük, ha senki, akkor is a városért. Azt gondolom ezzel nem is volt gond. Talán egy-két ritkán kilátogató nézőnek is el kellene fogadnia, hogy nem spanyol vagy olasz első osztályú mérkőzésre érkezik és egy-egy pontatlan átadás után inkább buzdítani a csapatot, mint sem egy apró hibáért oda nem illő dolgokat kiabálni. Szerencsére ez kevés nézőre igaz. Kezdünk hozzászokni, hogy 5-0-ás vezetés sem elég hazai pályán. Ezúton szeretném megköszönni szurkolóinknak az egész éves jelenlétük és a biztatást azoknak akik buzdítják a csapatot a hazai mérkőzéseken. A következő szezonban megpróbálunk eredményesebbek lenni hazai pályán is, de nem fogunk rágörcsölni erre.

– Összességében nézve mennyire ítéled reálisnak a tabellán elfoglalt végső helyezésünket?

– Harmincnyolc forduló elteltével azért reális kép alakul ki a tabellán. Szerintem egy-két pozíció az, ami nüánszokon múlik a végelszámolásnál. Ez a csapat tényleg együtt tudott nevetni és sírni. Barátságok köttettek, bajtársiasság alakult ki. Remélem, ez még tovább tud erősödni a következő szezonra.

– Ha egy pillanatra kitekintünk a csapat háza tájáról, hogy értékelnéd a bajnokságot? Volt-e számodra meglepetés csapat?

– Először is gratulálunk a Kazincbarcika bajnoki címéhez. Kiemelkedtek a bajnokságból ők, valamint a DEAC. Lehet érdekes lesz amit mondok, de a harmadik és tizenötödik helyezett csapatok közötti mérkőzések három esélyes mérkőzések voltak. Eszerint nívós bajnokságon vagyunk túl.

– A labdarúgás csapatmunka, a te és a csapat hátterében is van egy stáb, illetve számos ember munkálkodik a háttérben az együttes sikeréért.. Hogy ítéled meg az ő munkájukat, segítségüket az idény folyamán?

– Szabó Ádám kapusedző és Galambosi Máté asszisztens edző is rengeteg dolgozik a csapat eredményessége érdekében. Boros Zoli, Kunváriné Bánkuti Gabriella és Kundráth Csaba erőn felül teljesítenek a háttérben. A média felületeink is kiváló minőségűek. Köszönöm mindannyiuk egész éves munkáját. Nagyon szépen köszönjük főszponzorunknak, László Jánosnak (Észak-Magyar Téglaipari Kft.) és polgármesterünknek, Tamás Barnabásnak a nyugodt, biztos hátteret. Köszönöm Kádár Zsoltnak, hogy a Sajóvölgye Focisuli létesítményét a szezon során rendelkezésünkre bocsátották, ezzel nagy segítséget nyújtottak minden heti felkészülésünkben.

– Visszatérve hozzánk, egy pár gondolatot ejtsünk a jövőről is. Hogy alakul a csapat programja a záróforduló után?

– Tartunk egy évzárót. Ezután kapnak a játékosok két hét teljes pihenőt. A harmadik hétre egyéni edzésterveket kapnak a játékosok, hogy ne nulláról kezdjünk június 22-én.

– Milyen tervekkel rendelkeztek a következő időszakra? Fontos kérdés, hogy mi lesz a te, illetve a stábod jövője? Milyen mozgás várható a csapat háza táján a nyári szünetben?

– Az elmúlt szezonban a nyolcadik pozíciót tűztem ki célul magunk elé, ezt sikerült elérnünk. Folyamatos egyeztetések vannak stábunk jövőjéről, véleményem szerint itt folytatjuk a munkát. Ha minden jól alakul, a következő szezonra az első ötbe kerülést szeretném célnak kitűzni. Vannak ajánlataink, ahogyan pár játékosunkat is keresik máshonnan. Nagy mozgás nem várható. 2-3-4 játékos fog cserélődni véleményem szerint. Ezeknek a dolgoknak a napokban pont kerül a végére.

– Van-e már részletes programterv a felkészülési időszakra?

– Természetesen a programunk kész van.