Hírek

PUTNOKFC.HU

„Bármelyikük állt a kapuban, egy percig sem féltünk” – Szabó Ádám kapusedző szezon végi értékelője

A futball alaptörvénye: „Végy egy jó kapust” –  nos elmondható, hogy Putnokon kettő is van. A modern labdarúgásban nem csak a hálóőri feladatok teszik ki egy kapus dolgát, hanem egyre inkább lábbal is elvárás, hogy a kapus ügyes és magabiztos legyen. A Putnok FC két kiváló képességű hálóőrének munkáját Szabó Ádám kapusedző segítette, azt pedig, hogy remek munkát végzett kapusaink a szezonban nyújtott teljesítménye is igazolja. Honlapunk Szabó Ádám kapusedzőnél is érdeklődött, mi a véleménye a szezonról.

– Te is tagja voltál annak a stábnak, akik egy nehéz feladatot vállaltak el 2021 nyarán. Hogy értékelnéd a csapat szezonját?

– Azt tudtuk, hogy nagyszerű körülmények között fogunk tudni dolgozni, azt viszont nem hogy kikkel, milyen játékos állománnyal. Rövid idő alatt kellett a keretet kialakítani és csapattá formálni. A tavalyi év kiesése után a bennmaradás volt a fő cél, de mi többet szerettünk volna. Úgy gondolom bőven túlteljesítettük az elvárásokat. Büszke vagyok a csapatra és mindazokra akik segítettek nekünk egész évben.

– Kapusedzőként főleg a két hálóőrrel foglalkoztál, milyen alapokkal rendelkeztek ők amikor idekerültél?

– Az alapokkal nem volt gond egyik kapusnál sem. Andrei Ukrajnában majd Kisvárdán töltött éveket, próbajáték után került hozzánk, de az első pillanattól kezdve érezhető volt, hogy kell a csapatnak. Krisztián pedig Diósgyőr nevelés. Más stílust képviselnek, de ez érthető az adott ország képzési rendszerét figyelmébe véve. Mindketten kiváló kapusok és emberek.

– Miben erősítetted őket a szezon folyamán, hogy láttad a fejlődésüket?

– Speciális szakma a kapus poszt. Csak egyikük lehet a pályán, elfogadták a döntéseinket. Hétről hétre és hónapról hónapra fejlődtek. Lelkileg nehéz sokszor feldolgozni azt, hogy meccsről meccsre padon ül az ember. Viszont, ha a társam nem hibázik, ami jó a csapatnak, akkor nehéz őt kiszorítani. Nem volt probléma abból, mikor a másik védett. Tény, hogy Krisztiánt két kellemetlen sérülés is hátráltatta a szezon során. Emiatt ő kevesebbet tudott játszani. Azonban bármelyikük állt a kapuban egy percig sem féltünk. Mindketten megmutatták, hogy lehet rájuk számítani és egy kis szerencsével magasabb osztályba is kerülhetnek később.

– Milyen volt az együttműködés a két kapus között?

– Nagyon jól együttműködtek az egész szezon alatt. Segítették egymást mindenben. Volt mikor nem tudtam edzésen részt venni, ekkor a számukra kiadott feladatokat maximálisan, egymást segítve végrehajtották. Meccs előtt, vagy alatt is adtak egymásnak tanácsot. Mondhatni, hogy baráti kapcsolat alakult ki közöttük. Krisztián ukránul is elkezdett tanulni.

– Mennyire vagy elégedett szakmailag a magunk mögött hagyott egy évvel?

– Sokak számára tanuló év volt ez a szezon, ahogy nekünk a szakmai stábnak is. Ennek ellenére maximális dicséret illet mindenkit. Meccsről meccsre tanultunk és fejlődünk a csapattal együtt. Biztos hoztunk rossz döntéseket, tökéletes szezon nincs. Messzire jutottunk, ahhoz képest ahonnan indultunk. Volt, amikor kevésbé néztünk ki jól. Volt amikor kimondottan jól néztünk ki. Kiesés után egy nyolcadik hely szerintem elismerést érdemel, de mindenki döntse el maga hogyan látta ezt a szezont.

– Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Szezon közben elvégeztem az UEFA Goalkeeper B tanfolyamot ami számomra szükséges volt a további munkavégzéshez. Nagyon sokat adott számomra és ezáltal komplexebb kapusedzőnek érzem magam. Ha minden jól megy, akkor a következő szezonban is maradok a csapatnál. Szeretném, ha a csapat együtt maradna és még sikeresebbek tudnánk lenni jövőre.