Hírek

PUTNOKFC.HU

A siker nyomában – vezetőedző és játékosok a tavaszi nyerő szériáról

26 forduló telt el a 2022/23-as bajnoki évadból és ahogy az köztudott a csapat 55 megszerzett ponttal a tabella második helyén tanyázik. A 2023-as naptári évet tekintve még fényesebb a helyzet, hat mérkőzésünkből ugyanis a kezdeti Tiszaújváros otthonában elért döntetlen után a legutóbbi öt összecsapásunkat megnyertük. (ez a legutóbbi hat mérkőzésen 89%-os pontszerzési arány) Jelen statisztikák szerint az közelmúlt időszakában a Putnok FC a legjobb formában lévő csapat a Keleti csoportban, erre pedig méltán lehet büszke a vezetőség, a játékosok, de a szurkolók és a város is. Kemény munka és tudatos építkezés eredménye az, hogy a bajnokság kétharmadát teljesítve ilyen szépen és eredményesen szerepel a csapat. Rég volt ilyen, hasonló mutatókkal ugyanis legutóbb a 2014/15-ös szezonban rendelkezett az együttes, az akkor még 16 csapatot felvonultató Keleti csoportban a ma már NB1-ben vitézkedő Kisvárda mögött futottunk be a második helyen. Az ezt követő években aztán a harmadiktól a nyolcadikig szinte minden pozícióban megfordultunk, 2020/21-ben pedig az akkor húsz csapatossá váló harmadik vonalban csupán a 15. hely jutott. A következő idényre teljesen újjá alakuló Putnok FC pedig egy tavaly elért nyolcadik hely után napjainkban ismét eredményesebb arcát mutatja. Sok ember közös és megfeszített munkája van abban, hogy a csapat ma itt tarthat, egy teljes mellszélességgel támogató város vezetés, szponzorok és egy olyan szakmai személyzet akik hozzáértésükkel vezették vissza csapatunkat a siker útjára. A mögöttünk álló sikeres hónapokról, arról miként éli ezt meg a csapat, együttesünk fiatal trénerét Szala Ákost kerestük meg és kértük értékelje kicsit ezt az időszakot.

A Putnok FC statisztikája 26 forduló után 2016-tól napjainkig

– Rég nem látott sikeres időszakot él meg a Putnok FC csapata, 26 forduló után magabiztosan a tabella második helyén az együttes, hogyan élitek ezt meg házon belül?

Gólöröm a Hatvan elleni mérkőzésen

„A bajnokság előtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy érjünk el jobb helyezést a tavalyinál. Ezt messze túlszárnyaljuk. Ehhez kell az, hogy a pályán és pályán kívül is jó egységet képez a csapat, a stáb, a Sajóvölgye Focisuli, a szponzorok és minden technikai munkatárs. Minden feltétel adott ahhoz, hogy jó munkát végezhessünk. Természetesen sikeresnek tekintjük eddigi szereplésünket, a hátralévő 12 mérkőzésen is célunk, hogy ezt fenntartsuk.”

– Második szezonját tölti a csapat jelen vezetése Putnokon, folyamatos a fejlődés. Mondhatjuk azt, hogy minden a tervek szerint alakul?

„Gyorsabb ütemben halad a fejlődés, mint azt előzetesen várták sokan. Tudatosan építjük a csapatunkat. Azt gondolom most már közel 100%-ban olyan típusú játékosok alkotják a játékoskeretünket, amit elképzeltünk. Ehhez kellett másfél év, de az eredmények alapján folyamatos fejlődésben van a csapat. Tudjuk miben kell még fejlődnünk, ezen dolgozunk.”

– Tudatos csapatépítés, tudatos játékos igazolások, eredményes futball. Ennek ellenére van hiányérzeted?

Mindig van miben fejlődni és természetes, hogy van hiányérzet. Ugyanakkor a hibákat is el kell követni, mert abból tudunk tanulni.

– Szép volt az őszi teljesítmény is, a tavaszi (egész pontosan a 2023-as esztendő) viszont eddig hibátlan. Elemezzük kicsit külön ezt az időszakot, te mint vezetőedző miként látod a számokat és ami mögöttük van?

Szala Ákos vezetőedző

A megszerezhető 18 pontból 16-ot megszereztük, ezzel 2023-ban a legsikeresebb csapat vagyunk a ligában. Ami fontos és lényeges adat, hogy a téli szünetben 4 pont előnyünk volt a harmadik helyezetthez képest, ez most 12 pont. Visszatérve egy tavaszi szezon előtti kérdésre, az eredménysor után most már mondhatom, sikeresnek mondható a felkészülésünk. Van egy olyan mentális erő csapatomba, hogy kevésbé jó játékkal is tudtunk az idén mérkőzéseket nyerni. Ez fontos, mert a mi játékunk a pályák állapota miatt még nem tudott kicsúcsosodni, de ezzel sincs gond, tudtuk, hogy februárban és márciusban ezzel számolni kell.”

– Egy sikerszériában lévő csapat mindig közelebb van a nézők, szurkolók szívéhez is, elmondható ez a Putnok FC esetében is? Milyenek a szurkolói visszajelzések?

„Sokan elfelejtik, de bő másfél éve onnan indult ez a projekt, hogy 4 héttel a bajnoki rajt előtt 4 játékosunk volt és nem volt tisztázott Putnokon, hogy NB3-ban vagy a megyei első osztályban fog indulni a klub. Most van egy extrém fiatal csapat, a tabella második felében elhelyezkedő költségvetés és ehhez képest kiugróan remek szereplés. Sokan a BVSC-hez mérnek minket. Teljesen más lehetőségekkel bíró egyesületről beszélünk. A csapatunk sorban nyeri a ki-ki meccseket és gratuláció helyett sok helyről azt kapjuk, hogy teljesen mindegy, hogy nyerünk e, úgy se érjük utól a listavezetőt. Természetesen akadnak olyanok is, akik elismerik az eredményeinket. Céljainkon nem változtattunk a szezon során. Nagyon sok jó csapat van a bajnokságban. Nézzük csak meg, hogy a harmadik és tizedik helyezett között 6 pont van a tabellán. Ez egy kimondottan erős liga most, ahol a listavezetőt leszámítva bárki megverhet bárkit. Itt tudunk mi 14 ponttal, a már nem dobogós helyen lévő csapatok előtt a második helyen szerepelni. Természetesen mindig, mindenben a legjobbak szeretnénk lenni, de maradjunk a realitások talaján. Dolgozunk, hogy a megnövekedett elvárásnak eleget tudjunk tenni, de emberek alkotják a csapatom és van, hogy mi is hibázunk. Véleményem szerint még több megbecsülést és nagyobb hazai nézőszámot érdemelnének a srácok. Ugyanakkor meggyőződésem, ha így folytatjuk a szereplést akkor még többen fogják biztatni a csapatunkat. Az öltözőben tisztában vagyunk a realitásokkal, tudjuk hol a helyünk, továbbra is a fő cél, hogy a soron következő mérkőzésen jó eredményt érjen el a csapatunk.”

– Az egész mezőny egyik legfiatalabb átlag életkorú játékosállományával dolgozol, egy ilyen sikeres széria közepette milyen az öltözői hangulat, mennyivel másabb az edzésmunka?

Meggyőződésem, hogy ha a tartalék csapatokat nem nézzük, akkor miénk a legfiatalabb keret az NB3-ban. Az edzésmunkánkon nem szabad változtatni csak azért, mert jelenleg sikeresek vagyunk. Ez egy állapot, amit kemény munkával tudunk fenntartani. A jövő héttől kicsit hozzá kell nyúljunk az edzések intenzitásához, mert 9 bajnoki mérkőzés vár ránk a következő 6 hétben.

– Ha már a fiatalságot említettük, egy sikeres fiatal csapatot mennyire nehéz a földön tartani, motiválni?

Sok kommunikációval minden helyzetet lehet kezelni.

– Mik a tervek a hátralévő időre?

Annyi pontot megszerezni, amennyit csak lehet. Egyelőre részsikereket értünk el. Van hátra 12 mérkőzésünk még a szezonban.

Mint az a beszélgetésben is szóba került egy fiatal és sikeréhes alakulat állt össze Putnokon, pályán több olyan tehetséggel, akikről joggal remélhetjük, hogy a későbbiekben még magasabb ligában is látjuk őket játszani. Csapatunk valamennyi játékosa kiemeli, hogy a siker kulcsa a kemény munka, de legalább ekkora szerepe van a családias összhangnak is. Csapatkapitányunk, Dobrovolskyi Zhenya ebben az idényben 26 mérkőzésen (ebben kupa is van) lépett pályára, bajnoki tétmeccsen pedig közel 2000 percet töltött már pályán.

Edzésben – a tréningeken is kiváló a hangulat

Jó szériában van a csapat és napról-napra azon dolgozunk, hogy ez a sorozat minél tovább folytatódjon. Motiváltak vagyunk, szeretnénk folyamatosan fejlődni, szeretnénk minden nap egy kicsit jobbak lenni. Fiatal csapatunk van, mindenki szeretné megmutatni mit tud és magasabb szintre eljutni. Minden egyes győzelmünk után újra azt keressük, hol tudnánk még jobbak lenni, hol tudunk még javítani a játékunkon. A sikerek következtében természetesen az öltözőben jó hangulat van, egységes a csapat a pályán és azon kívül is, igyekszünk folytatni azt a sorozatot, amiben most vagyunk.

A Putnok FC házi gólkirálya Galacs Erik több mint 2000 percen keresztül segítette már a bajnokságban csapatunkat. Ő az a játékos, aki az idei összes bajnoki és kupa találkozón egyaránt pályára lépett.

Kiváló a hangulat az öltözőben az edzések is jó hangulatban telnek. Úgy érzem ez a sikerszéria teljesen összekovácsolta a csapatot, mindenki felszabadult. Véleményem szerint az akarat a siker kulcsa, nálunk mindenki mindennap úgy érkezik edzésre, hogy jobb szeretne lenni mint tegnap. Ebben a csapatban mindenki sikeréhes így a tűz mindig meg van. A csapategységünk is nagyszerű, rengeteg ugratás megy az öltözőben, ez is hozzájárul ahhoz, hogy így összekovácsolódott a társaság. Messze még azonban a vége, a mentalitásunkból egy cseppet sem vehetünk vissza, ugyanis iszonyú nehéz április elé nézünk így mindenkinek 110%-on kell pörögni a sikeres folytatáshoz.

Teljes intenzitással minden nap a sikerért

Buda Péternek is néhány perc hiányzik már csupán az idei idényben a 2000 játékperchez, a csupa szív játékos eddig 64 alkalommal ölthette magára csapatunk mezét, ezeken az összecsapásokon pedig mindig teljes erőbedobással, legjobb tudása szerint dolgozott a PFC sikeréért.

Csapatunk sikeres heteket tudhat maga mögött, amely a mindennapokban is óriási motivációt ad a további fejlődéshez. Már a hét elején a következő hétvégére készülünk fejben, elemezzük ellenfelünket, hangolódunk a mérkőzésre. Nyerő szériában vagyunk, azonban nem szabad elbíznunk magunkat, ugyanolyan alázattal és elszántsággal végezzük az edzéseket, mint eddig, s koncentrálunk a soron következő mérkőzésre. Úgy érzem, hogy erős a csapategység, talán ebben rejlik csapatunk titka, mindenki keményen dolgozik nap mint nap, s akarja a győzelmet. Közös a cél, minél szorosabbá tenni a bajnokságot. A hasonlóan sikeres folytatás titkát az alázatban, a hitben, a kemény edzésmunkában és a csapat összetartásában, a közös cél elérésé iránti vágyban látom.

Arday Dominik a télen érkezett Putnokra, azóta pedig 6/6 a mérlege, vagyis minden találkozónkat a kezdő sípszótól a lefújásig pályán töltötte. Új társaival hamar megtalálta az összhangot, a jó fogadtatás és a sikeres beilleszkedés pedig a pályán nyújtott stabil teljesítményén is érezteti hatását.

Én személy szerint nagyon jól élem meg ezeket a heteket, ez a sikerszéria úgy gondolom sokat segít, hogy tiszta fejjel és higgadtan tudjunk készülni a soron következő mérkőzésekre. Azt látom, sokkal felszabadultabb a csapat, nem görcsöl senki és próbálja mindenki a maximumot kihozni magából mérkőzésről mérkőzésre. Ez a győzelmi széria mindenki számára plusz motivációt is jelent, nagyszerű a csapategység, mindenki küzd a másikért és azért, hogy minél jobb eredményeket érjünk el. Ahhoz, hogy a folytatás is hasonlóan sikeres legyen nem szabad belekényelmesedni ebbe a helyzetbe. Ugyanolyan elszántsággal és akarattal kell készülnünk napról-napra, hogy továbbra is megmaradjon ez a kiváló szereplés.

Második helyről várhatjuk tehát a folytatást. Egy olyan csapattal amely egységes, tud küzdeni, képes győzelmet aratni komoly rangadókon és képes hozni a három pontot a „nehézkesebb” mérkőzéseken is. Hosszú még a tavasz, a jelen azonban bizakodásra ad okot. Hétvégén reméljük a Békéscsaba II ellen folytatódik a sikersorozat, legyünk ehhez minél többen, támogassuk együtt a csapatot. Hajrá Putnok!