Hírek

PUTNOKFC.HU

Rajtra kész a csapat – beszélgetés Szala Ákos edzővel

– Lassan a végéhez ér a Putnok FC felkészülése és kezdetét veszi a bajnoki idény, milyennek ítéled a magunk mögött hagyott másfél hónapot?

Kecskeméti TE – Putnok FC
kép forrás: Kecskeméti TE facebook

– Kicsit nyugodtabb felkészülésre számítottam. Több olyan dologgal kellett foglalkozni, amivel nem terveztünk. Stábban személyi csere, illetve olyan játékos távozása, akivel terveztünk hosszú távon. Azt a munkát amit elterveztünk, azt el tudtuk végeztetni. Megint csak ki tudom emelni játékosaimat, akik napról napra rendkívül alázatosan vetették bele magukat a munkába. Ami nagyon jó visszacsatolás, hogy NB1-es klubbal is tudtunk felkészülési mérkőzést vívni és véleményem szerint nem is vallottunk szégyent, de említhetném, hogy Felcsúton is letettük a névjegyünket egy kapott gól nélküli sikerrel. Ezek jól hangzanak és jó képet állítottunk ki magunkról, de a sava borsa most következik az első fordulótól.

– Sikerült-e a tervek szerint minden munkát maximálisan elvégezni?

– Igen. A megterhelő hétközi edzésmunka mellett remek csapatokkal játszottuk felkészülési mérkőzéseinket. Az utolsó hétre 1-2 dolog maradt, a finom hangoláson van a hangsúly az első bajnoki előtti héten.

– Több felkészülési mérkőzésen is pályára lépett a csapat, ezekből milyen következtetéseket sikerült levonni számodra?

– Ahogyan már említettem fontos volt, hogy tudtunk megmérkőzni megye 1-es csapattal, harmad, másod és első osztályú együttesekkel. Tudtunk különböző felállási formákat gyakorolni és tudtunk kitűzni mindig más taktikai célt. Az új igazolásainkról is kaptunk még tartalmasabb képet. Elmondhatom örülök, hogy hozzánk kerültek az újonnan érkező játékosok.

– Az előző szezonhoz képest történt némi változás a keretben, mit lehet erről tudni érkezők és távozók tekintetében? Milyennek látod így néhány hét elteltével az új játékosokat?

Kecskeméti TE – Putnok FC
kép forrás: Kecskeméti TE facebook

– Ez természetes egy csapat életében, hogy átigazolási szezonban van és kell is egy kis vérfrissítés. Az újonnan érkező játékosokat a saját szempontjaink szerint válogattuk. Megfelelő karakterek érkeztek, akik segítséget fognak tudni nyújtani a csapatnak a sikerességhez és fogják tudni húzni előre a csapat szekerét. A fiatal szabálynak is meg kell feleljünk az új versenykiírás szerint, ennek szellemében is igazoltunk játékosokat. Mindenképpen mélyült a keretünk és a variációs lehetőségek száma is ezáltal. Aminek nagyon örülök, hogy minden poszton versenyhelyzet tud kialakulni a játékosok között. Ez minden játékost még jobb, igényesebb edzésmunkára sarkall és ez a mérkőzés teljesítményre is kihatással van, ebből pedig kell következzen a még jobb szereplés csapatszinten. Aminek nagyon örülök, hogy az újonnan érkező játékosok minőséget képviselnek és továbbra is tudjuk tartani a 21 év alatti átlagéletkort.

– Várható még további változás a keretben?

– Véleményem szerint nem vagy minimális. Az átigazolási időszak augusztus 31-ig tart. A legtöbb csapat és mi is arra törekedtünk, hogy minél előbb azokkal a játékosokkal végezzük a felkészülést, akikkel azt gondoljuk el tudjuk érni a céljainkat. Meglátjuk lesz-e olyan játékos még aki “ kiesik” magasabb szintről, de nagy jövés menés már nem várható.

Puskás Akadémia II – Putnok FC
kép forrás: Puskás Akadémia

– Tavaly ilyenkor egy rutintalan, frissen összerakott csapattal vártad a kezdést. Most viszont egy évet rutinosodott a csapat „magja” és az új igazolások tekintetében is elmondható, hogy többségük már rendelkezik harmadik vagy akár magasabb ligás meccs tapasztalattal is. Ennek tükrében mennyivel várod most másként a bajnoki rajtot? Változtat ez az elvárásaidon, illetve változtat-e ez a korábban megszokott játékstíluson?

– Jól összefoglaltad és amire büszkék lehetünk, hogy öt utánpótlás válogatott játékos van a keretünkben. Amit még egyszer hangsúlyozni szeretnék, hogy az átlagéletkor továbbra is 21 év alatt van. Nagyon sokat fejlődtek egyénileg a játékosok, akikkel tavaly nyáron megkezdtük a munkát. Érdekes ez, mert véleményem szerint azok a játékosok is rengeteget fejlődtek, akiknek már volt NB3-as tapasztalatuk. Teljesen más idény elé nézünk. A tavalyi évben a játékosok 90%-nak nem volt NB3-as mérkőzés a lábában. Ez a szakmai stábunkról is elmondható, mert ugyan játszottunk játékosként magas szinten, de edzőként ez volt az első idényünk a harmadosztályban, ahol azért már odafigyelnek az eredményességre. Ez a tény, hogy meg kell mutassuk magunkat, ez fűtött mindenkit belülről és ezáltal is produkáltunk egy elfogadható évet. A játékosoknak elmondtam az első héten, hogy nem lehet elkényelmesedni. Mindenki tegye fel magát a megfelelő polcra és a csapat sikeressége mellett legyen ott mindig a gondolataikban, hogy akarjanak jövő nyáron osztályt lépni a karrierjükben. Azt tapasztalom, hogy értelmes játékosokkal dolgozom és ezt megértették, mert az edzéseken, felkészülési mérkőzéseken mutatott mentalitás ezt támasztja alá.

– Kialakult a keleti csoport mezőnye, illetve elkészült a sorsolás bajnoki, valamint a kupa tekintetében is. Milyennek látod ezeket?

Puskás Akadémia II – Putnok FC
kép forrás: Puskás Akadémia

– Előzetesen van két csapat véleményem szerint, akik a bajnoki címért fognak küzdeni. A többi csapat elsőre úgy tűnik közel azonos játékerőt képviselhet. Nüanszokon fog eldőlni ki végez a harmadik vagy tizedik pozícióban. A kupában a Sényő csapatát kaptuk, akiknek annyira nem örültünk és szerintem ők sem nekünk. Csak könnyebb ellenfelet kaphattunk volna az első körben, de most ezt a feladatot kell majd megoldjuk.

– Milyen munka maradt még erre a hátralévő néhány napra az első bajnoki előtt?

– Bizonyos taktikai elemek finomítása és belőni a megfelelő kondíciós állapotot, amivel neki tudunk menni az első fordulónak.

– Összességében hogy látod, készen áll a csapat a bajnoki rajtra? Mit vársz az idénytől?

Putnok FC – Mezőkeresztes

– Igen. Ahogy közeleg a bajnoki, egyre jobban csillogó szemeket látok az öltözőben. Nagyon várják a játékosok a rajtot. Minden bajnokság egy új kezdet. Mindent újrakezdhetsz, nem kell beszélni olyanokról hol, mennyi pontot vesztettünk, hanem tiszta lappal nekimenni az idénynek. Szeretnénk előrébb végezni a tabellán, mint a tavalyi szezonban.

főkép forrás: Puskás Akadémia FC