Hírek

PUTNOKFC.HU

Szezonértékelő interjú Szala Ákos vezetőedzővel

Véget ért az idény az NBIII labdarúgó bajnokság 2023/2024-es kiírásában, illetve lezajlottak az osztályozó mérkőzések is, így újra elérkezett az idő, hogy honlapunk felkeresse Szala Ákos vezetőedzőt és értékelést kérjen tőle. Hosszú, fárasztó és küzdelmes évad van a csapat mögött, amely rég látott sikert hozott nem csak az együttes, de a város számára is. Lépjünk talán kicsit vissza az időben, kezdjük az elején. A tavalyi második hely után milyen céllal vágott neki a Putnok FC a bajnoki kiírásnak?

Nem támasztotta felénk a vezetés azt az elvárást, hogy a második hely után szóba sem jöhet más, csak az első hely. Azt tűzték ki célul számunkra, hogy legyünk a bajnokság meghatározó csapata és szerepeljünk minél jobban, lehetőleg az élmezőnybe. Viszont a szakmáért felelős vezetők, játékosok mind-mind olyan típusú emberek nálunk, akik a legjobbra törekszenek és így az első edzés első percétől az volt a belső igényünk, hogy bajnokok akarunk lenni a 2023/24-es szezonban.

Nagyszerű, veretlen őszi idényt produkált a csapat és tavasszal ha akadtak is kisebb hibák, de sikerült megnyerni a bajnokságot. Szakmailag miként értékelnéd a bajnoki időszakot?

Az egész bajnoki szezonunkra nagyon büszkék vagyunk. Ha külön akarom választani az őszi és tavaszi szezont, akkor talán annyi lehet a mi játékunkban a különbség, hogy belekerültünk a nyáron egy nagyon jó flow-ba és sokáig tudtuk nyújtani ezt a veretlenségi szériát. A másik tényező, hogy a tavaszi pontokat mindig nehezebb megszerezni, mert azok a csapatok, akik bajban vannak ők minőségi játékosokat igazolnak, illetve minden csapat konkrét célért küzd már ebben az időszakban és minden egyes megszerezett pont felértékelődik. Lehet, hogy voltak botlásaink a tavasszal, de számomra az hatalmas érték, ahogy reagáltunk ezekre és mindig gyorsan álltunk fel a pofonokból. Sokszor, sokan egy-egy hiba után nagyon leírtak minket, de végül minden nehézség ellenére az aranyérmeket a mi nyakunkba akasztották.

Térjünk ki egy kicsit a te munkásságodra is, mit jelent számodra ez a siker, a bajnoki cím?

Ez volt a hatodik évem edzőként. A két évvel ezelőtti nyolcadik hely az egyetlen, amikor nem végzett dobogón az aktuális csapatom. 32 évesen azt gondolom mindenki elfogadná azt, hogy az NBIII-at megnyerte edzőként és emellett már egy ezüstérme is van a ligában. Persze, ha ezt így végig gondolom ez nagyszerű érzésekkel is tölt el, mert megint csak ki szeretném hangsúlyozni, hogy ebben a ligában dolgozik Igor Bogdanovic, Gerliczki Máté, Máté Péter, Urbin Péter, Vitelki Zoltán, Varga Attila, Spisljak Zoran, Szamosi Tamás és rajtuk kívül is remek szakemberek alkotják a bajnokságban szereplő csapatok kispadjait. Nagyon örülök, hogy ilyen edzők ellen tudok versengeni és felkészíteni a csapatom hétről- hétre, mert folyamatos fejlődésre sarkallnak. Egy csapat, remek játékosok nélkül viszont lehet bárki bármilyen edző nagy valószínűséggel nem lesz sikeres. Örülök, hogy ezen a 6 éves úton végig a stábomba tudhatom kapusedzőnket, Szabó Ádámot és együtt dolgozhatok sportigazgatónkkal Kundráth Csabával is. Kihangsúlyoztam már korábban, hogy amellett hogy remek képességekkel rendelkező játékosok vannak a csapatban, emberileg is kiváló egyének alkotják az öltözőnket, akik mindig törekszenek a lehető legjobban végrehajtani azt, amit eltervezünk egy-egy ellenfél ellen. Edzőként mikor szezon végén egy nagyobb önreflexiót végzel mindig ott van, hogy mennyivel többet tudsz a szakmáról, mint az előző szezonban vagy akár az előző héten. Valószínűleg ez a tendencia sokáig el fog kísérni és folyamatosan úgy fogok visszagondolni a múltra, hogy akkor még mennyi mindent nem tudtam.”

Számos közönségszórakoztató meccset játszott a csapat, volt azonban jó néhány kemény, harcos meccs is. Többször megmutatkozott micsoda összetartás van a csapatnál és ez sikerre vezetett. Te miként láttad ezt, hogyan élted ezt meg?

„Voltak, vannak és lesznek is egy csapat életében olyan mérkőzések mikor nem működik minden flottul. Nagyon sokat léptünk ebben előre, ahogyan tudják a játékosaink húzni egymást. Itt van szerepe annak, hogy a tavaszi szezonban voltak botlásaink, mert ez mélyítette a játékosok közötti kapcsolatokat és építette a közösséget. Az osztályzó két hetében olyan csapattá érett az öltözőnk, hogy jelen pillanatban az osztályzó kudarca után legyőzhetetlennek érzem a csapatunkat. Amikor boldogság van egy győzelem után az egyszerű, de mikor elszakadt a tavaszi szezonban Arday térde, Váradinak az osztályzó első mérkőzésén elszakad a térde, a visszavágón a 10. percben emberhátrányba kerülsz, 20. percben elszakad a csapatkapitányod bokája, a 40. percben kihagyunk egy tizenegyest és ennek ellenére ki-ki meccset játszol a sokak által legerősebbnek tartott csoport bajnokával, a sérült játékosaid ordítva biztatják a társaikat a szünetben, a szentlőrinci szurkolók és játékosok szerint a sok csapás ellenére is mi érdemeltük volna a feljutást, akkor nagyon büszke vagyok arra milyen közösség alkotja az öltözőnket. A játékosok már nem csak azt látták egymásból mikor öröm van, hanem ők már zokogtak egymás vállán és látták egymás igazi arcát. Önmaguk lehetnek a társaik előtt és ez nagyon fontos egy csapat életében.”

Nagyon régen ünnepelhetett a Putnok FC bajnoki címet, milyen visszajelzéseket kaptál akár a sportszakmától, kollégáktól, de főleg a helyi szurkolóktól?

„Sok, a bajnokságban dolgozó szakember gratulált és mondta, hogy megérdemelten nyertük meg a bajnokságot. Nagyon örülök annak, hogy a városban élő emberek magukénak is érzik a sikert és ami nagyon fontos, hogy a csapatot is. Persze tett is ezért a csapat a bajnoki címmel. Úgy érzem sokak megszerették mostanra a játékosainkat, a csapatunkat és szívesen, örömmel támogatják őket. Idegenbe is egyre többen elkísérnek minket és nagyon köszönjük, hogy Szentlőrincre is eljöttek a csapatot segíteni. Ami fontos, hogy éreztük rengetegszer sok, nagyon sok az ellenszurkolónk, de az osztályozókon talán még őket is meg tudtuk győzni milyen csapatunk van és a visszajelzések alapján még őket is maga mellét tudta állítani az együttes és mostanra elismerően beszélnek a csapatról. Félelmetesen jó volt a csapat kémiája az osztályzó visszavágójának helyszínén és ez átjött a hazai szurkolóknak, szakembereknek és a mi szurkolóinknak még a közvetítésen keresztül is.”

Télen volt néhány változás a keretben. Több érkező is meghatározó játékos lett közülük, miként láttad a teljesítményüket, beilleszkedésüket?

„Korbély, Szabó, Kovács és Váradi érkeztek hozzánk a téli átigazolási időszakban és hárman meghatározó játékosaink voltak a szezonban, Kokó pedig amikor lehetőséget kapott akkor tett a csapat sikeréért. Kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtottak és az öltöző is elfogadta őket. Erősségei a csapatnak. Váradinak sajnos az osztályozó első mérkőzésen elszakadt a térdében a szalag és hosszú kihagyás vár rá. Várjuk vissza a pályára minél előbb Dominikkal együtt.”

Megszokott már, hogy az MLSZ által bevezetett fiatal szabálynak is meg kellett felelni. Milyennek ítéled azon játékosok teljesítményét, akik ennek keretében léphettek gyepre?

„Itt javarészt Vattay teljesítményéről kell beszéljek, mert tulajdonképpen végigjátszotta a bajnokságot. Örülök, hogy Marci nálunk játszott ebben a szezonban. Egy rettentően alázatos játékos ő. Fiatal szabály miatt kötelezően a pályán kellett lennie, de ő a teljesítményével kivívta azt, hogy a szabály nélkül is kezdőjátékos lett volna. Nagy jövő előtt áll és nagy valószínűséggel egy NBI-es csapathoz igazol. Büszkék vagyunk rá. Mellette Gulyás Márk jutott még szóhoz fiatalként és lehetett rá számítani, becsületesen dolgozott a szezon során. Bemutatkoztak hárman a Sajóvölgye fiataljai közül is.”

Egy három éves építkezés gyümölcse a mostani bajnoki cím, hogy látod te ezt a fejlődési utat?

„Nagyon mélyről indultunk és viszonylag gyorsan a térség meghatározó csapata lettünk a harmadosztályban. A játékosok beszélnek egymással és ha meg szeretnénk szerezni egy új játékost és ő csak jó véleményt hall azoktól, akik már itt vannak azért az jó dolog. Megkönnyíti a jó képességekkel rendelkező játékosok leigazolását. Megvan a kiválasztó rendszerünk, ami szerint igazolunk és építjük, fejlesztjük a csapatot és ez a bajnoki cím azt támasztja alá, hogy eddig ez jól működik. Nem akarunk idehozni senkit csak azért, mert jó neve van. Nagyon sok más tulajdonság az, ami igazán érdekel minket egy játékosról. Nyolcadik, második és első hely, ez mindenképpen fejlődő tendencia, de higgye el mindenki, hogy van még lépcsőfok ebbe és ismerem a játékosaimat, nem elégedtek meg a bajnoki címmel, ahogy mi sem.”

Milyennek ítéled a háttérben dolgozok munkásságát az idényben?

„Viszonylag kis létszám az, aki a csapat mögött dolgozik a háttérben, de ők annál többet. Sőt, inkább nagyon sokat. Kihagyhatatlan fogaskerekei a sikernek és nagyon szépen köszönöm, hogy segítették a csapatot ezen az úton.”

A bajnoki cím sajnos nem járt automatikusan a magasabb osztályba lépéssel, miként élted meg a Szentlőrinc elleni osztályozót, miként értékelnéd ezt?

„Tudtuk, hogy mi a versenykiírás és hogyan lehet felkerülni a másodosztályba. Egyetlen egyszer sem panaszkodtunk amiatt, hogy a bajnok nem jut fel automatikusan. Most persze nagyon rossz a szájíz, mert tulajdonképpen egy év munkája múlt a visszavágón és egy félidő alatt ért minket annyi csapás(kiállítás, komoly sérülések), ami egész szezonban nem. Nem gondolom, hogy egy NBIII-as csapat megengedheti magának, hogy 20 ugyanolyan képességekkel rendelkező labdarúgója legyen arra az esetre, ha ez megtörténik, mint pl. ami velünk megtörtént.

Ezért kérdés mennyire jó az, ha 30 meccs után egy bajnokcsapatnak még mindig bizonyítania kell ahhoz, hogy szintet lépjen de még egyszer mondom ez a szabály és ennek tudatában voltunk a bajnokság előtt is. Nem torpanunk meg ettől. Összességében a feljutást nem vívtuk ki, de sokat nyertünk ezzel a plusz két héttel. Szereztünk tapasztalatot az osztályzón, rengeteget léptünk előre csapatszellemben és két olyan mérkőzést játszottunk, amiken rengeteget fejlődtünk. Biztos meglepő, de olyan játékosokkal dolgozok együtt, akik nem azon keseregnek, hogy csak 12 nap a pihenő. Már most, a mai nap kezdenék legszívesebben a felkészülést, mert újra a legjobbak akarnak lenni.”

Milyen tervek vannak a nyári időszakra? Kitérve itt arra, hogy ilyenkor megszokott a játékosmozgás, milyen tervek vannak ezt illetően. Valamint miként alakul a te és a szakmai stábod jövője?

„Pihenő nincs, mert most villám tempóban kell végezni a következő szezon előkészületeit. Nagy játékosmozgásra nem számítok. 2-3 távozónk lesz, akik kevesebb játékperchez jutottak. Eddig is erős csapatunk bízom benne, hogy együtt marad és tovább szeretnénk erősíteni 3-4 minőségi játékossal. Szerintem napokon belül be is jelenti a klub, hogy kik maradnak a bajnokcsapat tagjai közül velünk. Tegnapig képlékeny volt a jövőm, mert azzal nem árulok el nagy titkot, hogy voltak megkeresések. Tamás Barnabás polgármester és László János főszponzor személye garancia számomra, hogy újra sikeresek lehetünk, mert biztos támaszai a csapatunknak. Készek vagyunk újra harcba szállni a bajnoki címért és a feljutás kivívásáért. A stábba lesz némi változás, mert egy volt edzőkollégám csatlakozik hozzánk. Ezen kívül marad együtt a stábunk.”

„Végül, de egyáltalán nem utolsósorban szeretném kiemelten megköszönni Tamás Barnabás, László János, Kádár Zsolt, Kunváriné Bánkuti Gabriella, Kundráth Csaba, Knopp Richárd, Demjén-Gyurán Fruzsina, Boros Zoltán, Horváth Réka, Basa Viktor, Kálmán Imre, Kunvári Károly, Farkas Attila, Reményi Vivien, Szabó Ádám, Majoros Márk és Soltész Péternek azt a munkát, amit a sikerhez hozzátettek.”