Hírek

PUTNOKFC.HU

Hétvégén bajnoki rajt – Szala Ákos vezetőedzőt kérdeztük a felkészülési időszakról

Június 15-én kezdődött a Putnok FC közös felkészülése a 2023/2024-es bajnoki évadra. Repül az idő, hiszen a hét végén – július 30-án – már élesben indul útjára a labda az átalakított Magyar harmadik vonalban. Az eltelt másfél hónapról, a felkészülési időszak alatt történt változásokról honlapunk Szala Ákos vezetőedzőt kérdezte.

– Tartalmas időszakot tudunk magunk mögött. Viszonylag korán összeállt a játékoskeretünk, Tordai Balázson kívül minden új játékosunk a felkészülés elejétől, az általunk meghatározott feladatokat végezte. Viszonylag sok felkészülési mérkőzést játszottunk, aminek hibáiból tudunk tanulni, ez is ennek a szakasznak a lényege. A felkészülésünk eredményére térjünk vissza 10 forduló után. Alapjaiban olyan munkát végeztünk, amit tavaly nyáron is. Folyamatosan fejleszteni kell a csapatot napról-napra, nem áll le ez a folyamat a felkészülési időszak lezárásával.

– Mennyire volt „nyugodt” a felkészülés, sikerült-e minden betervezett munkát elvégezni?

– Mindig van mit fejleszteni a játékosokon és a csapatjátékunkon is. Figyeljük folyamatosan, hogy mit tudnánk beépíteni a saját játékunkban, mivel tudnánk hatékonyak lenni. Muszáj ébernek lenni, nem szeretnénk semmiben lemaradni. Teljesen nyugodt felkészülésünk volt, remek minőségű pályákon végezzük továbbra is a napi edzéseket. Felkészülési mérkőzéseinken is olyan típusú csapatokkal találkoztunk, akikkel találkozni szerettünk volna. Az NB1-es csapatok ellen jöttek ki hibák a védekezésünkbe, alacsonyabb osztályú ellenfelek ellen pedig láttuk, hogy hol és miben kell fejleszteni csapatunkat a támadó zónában.

– Ahogy az ilyenkor lenni szokott történt némi játékosmozgás a csapatnál, hogy látod az újonnan érkezők beilleszkedését, illetve teljesítményét?

– Érzem a mostani csapat közösségének erejét, ami sokat segíthet majd a szezonban. Az öltözőben úgy érzem nagyon jó a kémia, nincs széthúzás, mindenki napok alatt beilleszkedett. Jó emberek alkotják a csapatot, akik képesek összekapaszkodni a közös sikerért. Nem látok jelenleg olyan játékost, akinek a saját sikere fontosabb lenne, mint a csapaté. Együtt akarnak elérni sikereket. Kiválasztási folyamatunk révén tudjuk mire képesek az érkezőink, de a teljesítményüket és teljesítményünket értékeli majd a tabella. Olyan öltözői közeget építünk, ahol az alázat gyakorlat, nem csak elmélet.

– Több felkészülési mérkőzésen is pályára lépett a PFC, az ellenfelek között pedig több első osztályú együttes is szerepelt. Milyen képet mutattak ezek a felkészülési találkozók számodra?

– Mindegyik mérkőzést kielemeztük és törekszünk elkövetett hibáink kijavítására, erősségeink még hatékonyabb kihasználására. Nem vallottunk szégyent az első osztályú csapatok ellen sem. Egy-egy gyengébb produkció becsúszott, de az inkább a mentális fáradtságnak volt köszönhető. Hasznos volt mindegyik találkozó.

– Magasra került a mérce az előző idényben szerzett ezüsttel, hogy látod meg lehet ezt ugrani? Mik a szezon kezdete előtt a célkitűzések?

– Elraktároztuk az emlékeket egy szép helyre önmagunkban. Nem szeretnék az előző szezonnal foglalkozni, mert az már történelem. Új feladat áll előttünk, egy rendkívül kiegyenlített erőviszonyokat ígérő bajnokságban. Nem is téma az előző idény az öltözőben, tudjuk mindannyian, hogy csak a jelen alapján fognak minket megítélni. Ez alapján készülünk a szezonban is, csak a következő mérkőzésre koncentrálunk, azon akarunk közösségként nyerni, elvenni ami a miénk és nem a jövőben gondolkodni, mert az csak elveszi a fókuszt a jelenről. A közösségünkben mindenki él hal a sikerért és ez azzal párosul, mint már említettem, hogy mindenki közösen akarja a sikert. Célunk egyértelmű. Minél alaposabban felkészülni soron következő ellenfelünkből és megnyerni a mérkőzést.

– A korábbi bajnoki idényekhez viszonyítva változtak a csoportbeosztások, ezzel pedig a teljes lebonyolítási rendszer is – miként látod – könnyebbség, vagy épp nehezebb helyzet ez így? Milyennek látod az Észak-Keleti csoport mezőnyét?

– Nekem személy szerint nem volt gondom a 38 bajnoki mérkőzéssel, mert 8 plusz alkalom volt tanulni, tapasztalatokat szerezni, mint lesz a következő idénybe. Ezt határozták meg és ezt kell megoldjuk, minél sikeresebben. 38 mérkőzés alatt több sanszod volt 1-1 rossz mérkőzést kijavítani, most kevesebb a hibázási lehetőség. Persze előnye is van, mert majdnem minden ellenfélből lesz egy teljes hetünk felkészülni. Nagyon kiegyensúlyozott bajnokságra számítok. Sok ki-ki mérkőzésnek nézünk elébe, ami nüanszokon múlhat. Azért dolgozunk keményen, hogy ezek a mérkőzések a mi javunkra dőljenek el.

A felkészülés tehát a célegyenesébe érkezett, július 30-án 17:30-tól pedig már az NB3 Észak-Keleti csoportjának első fordulójában láthatják szurkolóink a Putnok FC együttesét „éles bevetésen” az Eger SE ellen.