Hírek

“PUTNOKFC.HU A HÍREK OTTHONA”

SZEZONÉRTÉKELŐ: AZ 5. HELYEN TELELŐ PUTNOK FC A 3. LEGFIATALABB CSAPAT

Szezonértékelésünket kicsit a számok mögé nézve folytatjuk. Mai cikkünkben elsősorban a tabellával foglalkozunk, de megtudhatják melyik csapat kerete a “legfiatalabb”, ki hogy áll a góllövőlistán és összeállítottuk a leg-leg-leg táblázatunkat is.

AZ 5. HELYEN TELELÜNK

Az őszi bajnoki tabella (a tavaszi első forduló eredményével kiegészülve) már mindenki számára jól ismert. Számunkra a legfontosabb információ, hogy csapatunk a TOP5-ben zárta az őszt. Mindössze két pontra vagyunk a 3. helyezettől és három pont az előnyünk a közvetlenül mögöttünk helyet foglaló Sényővel szemben.
Az őszi bajnok a Szolnok lett, akik mindössze két vereséget szedtek össze és összesen négy meccsen veszítettek pontot. Mögöttük szorosan az ESMTK áll, akikre kis túlzással mondhatjuk, már másfél éve magabiztosan őrzik az ezüstérmes pozíciót. Mint tudjuk a Pesterzsébet az előző idényt éppen minket megelőzve a 2. helyen zárták.
A dobogó legalsó fokán a nemrégiben edzőváltáson áteső Jászberény foglalja el, míg a 4. a Füzesgyarmat.

Érdekesség, hogy a Putnok FC 5-ször hagyta el vesztesen a pályát, ebből négyszer a tabella jelenlegi 1-4. helyezettjétől. Az 5. vereséget a Tállyától szenvedtük el, a DEAC és a Nyírbátorral pedig ikszeltünk. Jó kimondani, hogy a mezőny többi tagját legyőztük!!!

Tabella 16. forduló

A bajnokság végén az 1. helyezett feljut az NB2-be, a 14-16. helyezett pedig kiesik a harmadosztályból. A versenykiírás értelmében a Keleti, Nyugati és Közép csoport összevetésében a legrosszabb 13. sem folytathatja az NB3-ban.
Jelen állás szerint a DVTK II., a Salgótarjáni BTC és a Cigánd áll kiesésre a csoportunkból, sőt az imént említett legrosszabb 13. az őszi idény végén a Sajóbábony volt a megszerzett 13 pontjával. Nyugaton a MOL Vidi FC II. 16, a Közép csoportban a Kecskemét 17 pontjával jobban áll náluk.


A HAZAI PÁLYA SOKÁIG NEM VOLT PÁLYA

Míg idegenben erőn felül teljesített a Putnok FC, hazai környezetben sokáig nem ment. Az első három meccsünket egyaránt elveszítettük a Várady Béla Sportközpontban, aztán a negyediken a Salgótarján legyőzésével tört meg a jég. Onnan további három sikert könyvelhettünk el putnoki környezetben, egyedül a Nyírbátorral nem bírunk, velük ikszeltünk.

A hazai pályán elért eredménysorral és a 13 megszerzett ponttal csupán a 9. helyen áll a csapatunk. Ezt a tabellát is a Szolnok vezeti méghozzá veretlenül. A második helyen a Jászberény, a harmadikon a Füzesgyarmat áll. Mint látható a Debrecen is nagyon jól szerepel, mindössze háromszor vesztett ponto(ka)t otthonában, ebből az egyiket épp a Putnok ellen.
Az is látszik, hogy a Nyírbátor hazai pályán gyengécske produkciót nyújtott, de nála is rosszabbul ment a DVTK II., Salgótarján, Cigánd triónak.

20171012_182649


IDEGENBEN FUTOTT A SZEKÉR

A Putnok FC kicsit abszurd módon vendégként sokkal jobban, mondhatni kiválóan teljesített az őszi idény során. Nyolc mérkőzéséből 5-öt megnyert (!) és egy alkalommal döntetlent játszott. Vereséggel egyedül a Jászberény és a Füzesgyarmat otthonából távozott.
Sokáig ebben az összevetésben a legjobb csapat voltunk, de a félszezon végére a 3. helyre csúsztunk a “vendég tabellán”. Az ESMTK például minden idegenbeli mérkőzésén pontot tudott szerezni, magyarul vendégként veretlenül abszolválta az őszt. Mindössze a Szolnok és a Gyöngyös ért el döntetlent ellenük, mindenki más kikapott tőlük.
A vendég tabella 2. fokán a Szolnok végzett, de igencsak jól teljesített a Nyírbátor is. Otthonától távol mindössze egyszer győzött a Gyöngyös, a Cigánd és a Sajóbábony, de tőlük is elmaradt a vendégként mindössze két pontot csipegető Salgótarján.

IMG_9723


HA CSAK 45 PERC EGY MECCS

Az MLSZ adatbankjából könnyen kinyerhető egy igen érdekes összevetés, méghozzá annak kimutatása, hogy állna a bajnoki tabella, ha a félidei eredményeket tekintenénk végeredménynek.
Ennek összesített táblázatát nem a Szolnok, nem is az ESMTK, hanem a normál tabella 4. helyezettje, a Füzesgyarmat vezeti 30 ponttal. Ez azt jelenti, hogy a félidei eredmények alapján a békési alakulat lenne a pontvadászat éllovasa, az őszi bajnok. Őket szorosan követi 29-29 ponttal a Szolnok és a Jászberény.
A Putnok FC ebben az összevetésben is az 5. helyen áll 25 pontjával. Ez a pontszám néggyel kevesebb, mint amennyit a végeredmények alapján gyűjtöttünk, azaz a második félidőben elhullajtott és gyűjtött pontjaink egyenlege a mi esetünkben +4.
Nem minden csapatnál figyelhető meg ez a jelenség, a legmarkánsabb különbséget az ESMTK-nál és a Cigándnál figyelhetjük meg. A Pesterzsébet a normál tabellán 36 ponttal rendelkezik, a félidei viszont csak 24-el. Ami jól mutatja, hogy a győzelmeik nagy részét a második félidőben biztosították be.
A Cigándnál ez pont fordítva van, ők 8 pontot gyűjtöttek a végeredmények alapján, ha a félidőkben lefújták volna a meccseiket, akkor 18 (!) pontjuk lenne és kapásból nem lennének kiesők…

IMG_9796


GÓLVÁGÓK

A Putnok FC házi góllövőlistáját az a Katona Bence vezeti, aki a szezon elején még sérült volt. A gépezet idén nem úgy működik nála, mint tavaly, de a 10 meccsen elért 6 gól nem rossz teljesítmény. Persze ezt még ennél is jobbnak értékelnénk, ha tavaly nem brillírozik oly nagyon, egy éve ilyenkor már 11-nél járt, igaz akkor 16 mérkőzésen szerzett ennyit.
A góllövőlista 2. helyén Bene Attila áll, aki 5 gólig jutott. A 3. pozícióban pedig holtversenyben Kemény Tamás, Mahalek Marcell és Süttő Attila 3-3-3 találattal. Utóbbi két játékos ráadásul védekező játékosként érte el góljait.

Góllövőlista16

Ami a Keleti csoport góllövőlistáját illeti, az 1. helyen a Szolnok játékosa, Simon Attila áll 15 találatával, 2. Farkas János (12 gól) a Jászberényből, őt pedig Katona György (10 gól) követi a Nyírbátor együtteséből. A Putnok FC házi gólfelelőse, Katona Bence 6 góljával négyes holtversenyben a 8. helyet foglalja el.


A HARMADIK LEGFIATALABB CSAPAT VAGYUNK

Az MLSZ adatbankban fellelhető életkorra vonatkozó adatokat gondoltunk egy merészet és kiszámoltuk, hogy a Keleti csoport 16 csapatának keretének mennyi az átlagéletkora.
Az alábbi táblázatban bemutatott számokat úgy kaptuk, hogy a keretben lévő (legalább 1 mérkőzésre kispadra leültetett játékos) összes labdarúgó életkorát összeadtuk és elosztottuk a keret létszámával.

Ebből nem meglepő módon az derül ki, hogy a DVTK II. kerete rendelkezik a legfiatalabb átlagéletkorral (17,72 év), a Nyírbátor jó pár év lemaradással a 2. (22,86 év) és a Putnok FC 23,17-es átlagéletkorral a 3.
Elmondhatjuk tehát, hogy a Putnok FC rendelkezik a harmadik “legfiatalabb” kerettel. Azt is megállapíthatjuk, hogy a TOP csapatok közül is messze a mi együttesünk átlagéletkora a legalacsonyabb. Az ESMTK a 7., a Szolnok a 9., a Jászberény a 10., a Füzesgyarmat csak a 14. és a Sényő a 15. ebben az összevetésben.

IMG_1006


A LEGJOBB ÉS A LEGROSSZABB
Csokorba foglaltuk a legfontosabb “legeket” az őszi idényből, ezeket lehet megdönteni a csapatoknak a tavaszi folytatásban. A Szolnok ahogy a bajnokságban az alábbi táblázat négy mutatójában is a legjobbnak bizonyult. A negatív adatokban pedig a Cigánd “jeleskedett” a leginkább. Rajtuk kívül az ESMTK, a Jászberény és a Sajóbábony neve is több mutatónál fellelhető.
A Putnok FC egyik statisztikában sem bizonyult a legjobbnak, de a legtöbb adatnál az élmezőnyhöz tartozunk. Így például jó eredménynek számít, hogy volt egy négy mérkőzéses veretlenségi sorozatunk vagy éppen az, hogy 5 meccset hoztunk le kapott gól nélkül. Ennél csak az ESMTK, a Füzesgyarmat és az Eger tudott többet…
IMG_0692
A szezonértékelésünket két interjúval zárjuk, hamarosan folytatjuk.

Válasz írása