Hírek

PUTNOKFC.HU

“Sikerre éhes közösségünk van” – Szala Ákos vezetőedző őszértékelője

001

Közeledvén a 2021-es esztendő végéhez, téli pihenőjéhez érkezett az NBIII labdarúgó bajnokság küzdelemsorozata. A magunk mögött hagyott 20 bajnoki találkozóról, az ősz érdekességeiről és a jövő terveiről csapatunk vezetőedzőjét Szala Ákost kérdeztük.

Szala Akos

Kezdjük talán egy mondat erejéig a szezon előtti történésekkel, a nyár közepén kerültél vezetőedzőként Putnokra, amikor a csapat sorsa bizonytalan volt, játékoskeret sem állt rendelkezésre, miért döntöttél úgy, hogy mégis elfogadod a felkérést, illetve milyen gondolatok jártak ekkor a fejedben?

– Folyamatos szintlépésekkel szeretném építeni edzői pályafutásomat. 3 éve NBIII-as bajnoki címet nyertem U19-es csapatommal. Ezután kaptam első felnőtt munkámat Felsőzsolcán, ahol szintén rengeteg sikert értünk el a megye egyes csapattal. A következő szint az NBIII volt és örülök, hogy ez sikerült is. Mondhatni roham léptékben haladok eddig, 29 évesen szerintem egyedülálló, hogy NBIII-as csapatot irányíthatok, így nem sokat kellett gondolkodnom a döntésemen. Nagyon örülök neki, hogy előző állomáshelyemről Szabó Ádám kapusedzőként és Kundráth Csaba szakmai vezetőként velem tartott, kiváló munkát végeznek ők is. Ezúton is köszönjük a bizalmat a vezetőségnek és talán a kezdeti kételkedők kétkedését is sikerült eloszlatni. A játékos keretet jóformán 2-3 nap alatt sikerült kialakítanunk. Sajnos két hét késésben voltunk a többi csapathoz képest, így azt az utat választottuk, hogy alacsonyabb osztályban játszó fiatal tehetségekkel töltjük fel a keretet, némi rutinnal ötvözve. Nyugodtan mondhatom, hogy jó döntés volt, öröm velük a munka.

Augusztus elejére, a szezon kezdetére összeállt egy csapat, mi volt ekkor a helyzet? Mit vártál egy olyan együttestől akiknek java része egy hónapja dolgozott körülbelül együtt?

– Nem ismertem az NBIII pontos játékerejét, mert 4 éve nem voltam benne nap, mint nap. Felkészülési mérkőzéseinken olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy jó úton járunk. A Putnok csapata tavaly papíron kiesett, így a legalapvetőbb célként a bennmaradást tűzték ki célként házon belül. Bíztam abban a munkában, amit végzünk és az öltöző falain belül azonnal betiltottam a kiesés szó említését és megkértem játékosaimat, hogy mindenki helyezze saját magát magasabb polcra, mert az én célom az első nyolc pozíció elérése az őszi szezonban.

003

Itt talán időben ugorhatunk egyet, az első néhány fordulót lehetne úgy jellemezni, hogy tetszetős játék, de kevés eredmény – hogy éltétek meg ezt a korszakot?

Tartani kellett a játékosokban a lelket, hogy ne aggódjanak, jó munkát végzünk. Tele vagyunk fiatalokkal és ők még nehezen dolgozzák fel azt, hogy hiába focizzuk le az ellenfelet, mégsem nyerünk. Mikor 15. helyen voltunk akkor is azt mondtam a játékosoknak, az első nyolcban leszünk télen. Szebben futballoztunk az első tíz fordulóban, mint az azt követő 10 mérkőzésen, ezt biztosan állítom.

Aztán októberben megfordult valami, mondhatni beérett a munka? Hogy sikerült véleményed szerint átbillenni a győzelem oldalára?

– Nagyon kellett nekünk az a hajdúszoboszlói pofon. Azt követően szerkezetet váltottunk és szereztünk 10 mérkőzésen 23 pontot, ami alapján másodikok vagyunk a tabellán az utolsó 10 forduló után. Ez nagyon kimagasló teljesítmény a játékosaimtól. A munka is beérett igen. Amire talán a legbüszkébb vagyok, hogy egy teljesen új kerettel nagyon gyorsan jutottunk arra a szintre, hogy gond nélkül játszik a keret összes tagja 3 játékrendszerben. Ez nagy fegyverünk.

20 forduló 32 pont, gondoltad volna a kezdetekkor? Elégedett vagy ezzel a 32 megszerzett egységgel?

– Azzal vagyok elégedett, hogy ha végigfutunk a mérkőzéseken akkor talán 3-4 pontot hagytunk bent és ez egy jó szám. Nagyon sok mérkőzésen tetszetősen futballoztunk, de helyzetek alapján általában reális eredmény született. Kevésszer lehettünk bosszúsak a 20 mérkőzés után a végkimenetelt illetően. A 32 pont egy megnyugtató szám a tavaszra nézve. A tavalyi évhez tudunk viszonyítani, ilyenkor 19 pont állt a csapat neve mögött és tudjuk annak mi lett a vége.

005

Hogy értékelnéd a hazai és az idegenbeli mérleget?

– Hazai pályán 3 győzelem, 3 döntetlen 3 vereség. Ezen a jövőben szeretnénk javítani, de azért azt tisztán kell látni milyen csapatoktól szenvedtünk vereséget hazai pályán. Azt nem mondhatja el senki a csapatról, hogy nem tett volna meg mindenki mindent a sikerért. Jó visszajelzés erre, hogy a legtöbb hazai mérkőzésünk után taps közepette vonulhattak le játékosaim a játéktérről. Az idegenbeli mérlegünket nagyon pozitívnak ítélem meg, harmadik legsikeresebb csapat vagyunk vendégségben. Legutóbbi 6 idegenbeli mérkőzésünkön 16 pontot szereztünk.

Maradt-e benned hiányérzet bármit illetően az ősz folyamán? Van bármi olyan, amit visszagondolva másként csinálnál?

– Egy edző minden nap végén végez önreflexiót. Természetesen vannak olyan dolgok, amit másképp csinálnék, viszont ezek olyan dolgok, amibe szezon közben nem feltétlen lett volna szerencsés belenyúlni. Voltak olyan hibák, amiket el kellett kövessünk azért, hogy tanuljunk belőle. Ez is vezetett a jobb szereplésünkhöz.

Hogy látod, a játékosaid elégedettek az őszi teljesítménnyel?

– Minden egyes siker után a hét első edzésen felhívom a figyelmüket arra, hogy elégedettek lehetnek, de megelégedettek nem. Ezt a gondolkodást elsajátították, így a győzelmeket nagyon megünnepeljük, de rész sikerként kezeljük, majd újra sikerre éhesen vágunk bele a következő heti munkába. Sikerre éhes közösségünk van, így maximálisan elégedettek sosem leszünk.

Egységes csapatmunka az ősz eredménye, de láttál-e kiemelkedő teljesítményt? Olyan játékost aki vállán vitte a csapatot a nehéz időszakban, vagy aki extrát tett hozzá a győzelmi szériához?

Egyértelműen egységes csapatmunka, de voltak kiemelkedő teljesítmények is természetesen. Amikor jöttek a győzelmek rendszerint olyan játékosaink döntöttek el a mérkőzéseket, akik vagy a padról szálltak be a mérkőzésbe vagy előtte kevesebb lehetőséget kaptak. Emellett voltak olyan játékosaink akik folyamatos stabilitást adtak a csapatnak.

006

Több tényező is sokszor nehezítette a csapat őszi idényét – betegséghullám, sérülések, eltiltások – hogy sikerült áthidalni ezeket a nehézségeket?

Csapatmunkával, minden játékosomban bízom és bátran beteszek bárkit a keretemből a csapatba. Volt olyan bajnoki, ahol 12-en voltunk, mégis nyertünk. Ezek a dolgok annyiban voltak befolyásoló tényezők, hogy mindösszesen kétszer tudtunk ugyanabban az összeállításban kezdeni a 20 forduló során.

Milyennek ítéled az idei mezőnyt az NBIII Keleti csoportban?

Nagyon kiegyensúlyozott. Egy-egy meccset egy ellenfél elemzésekor észrevett apróság is eldönthet, ha megfelelően véghez tudjuk vinni a begyakorolt elemet erre a hibapontra. Összesen öt mérkőzésünk volt, amikor két gól különbség volt a két csapat között. Az első gól megszerzésének nagy szerepe van a végeredményt illetően. A mezőnyből abszolút kiemelkedik a Kazincbarcika csapata és némileg a DEAC.

Elérkezett a megérdemelt téli pihenő időszaka, a háttérmunkák azonban ilyenkor sem állnak le. Mi a csapat programja a leállás időszakára?

– December 8án zárjuk le az évet. Ezután a játékosoknak van 10 nap teljesen passzív pihenőjük. Utána fokozatosan elkezdjük adagolni a terhelést, hogy mire visszaérkeznek az első edzésre, megfelelő állapotban legyenek. Mindösszesen 5 hetünk lesz közösen készülni, ez így elengedhetetlen. Kollégáimnak és nekem a karácsonyi ünnep lesz a pihenő rész (talán).

002

Folyamatos tervezések, háttérmunka folyik ilyenkor. Lesz játékosmozgás a télen? Vannak kiszemeltek? Lesz esetleg távozó a csapatból?

Örülnék érkezőknek, mert megítélésem szerint kevesen vagyunk. A kiszemelt játékosaim névsorát leadtam, remélem minél többen tudnak csatlakozni hozzánk ezekből a játékosokból télen. Természetesen 16 új játékos érkezésénél nem várható, hogy mindegyikőjük beváltsa a hozza fűzött reményeket. Fiatal jákosokról beszélünk, van, hogy fél szezon nem úgy sikerül. Ha lesz távozó azt a vezetőség biztosan időben fogja kommunikálni, jelenleg nem tudok ilyenről.

Tavasszal elégedett lennél egy hasonló fél szezonnal?

Nem lennék teljes mértékben elégedett. Szeretnénk bizonyos dolgokban előrelépni. Az első 10 fordulóban szükgünk lesz bravúrokra.

Idekerülésedkor azt nyilatkoztad, hogy szeretnéd visszaállítani a szép múltú putnoki futballt, hogy érzed sikerült?

Erre a kérdésre térjünk vissza nyáron. Jelen pillanatban a legtöbb helyen elismerően beszélnek a csapatról, de ez is csak rész siker. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem Tamás Barnabás polgármesternek az önkormányzati támogatást, illetve László Jánosnak a szponzorációt. Boros Zoli áldozatos munkáját ki kell emelnem, nélküle nem menne ilyen flottul, köszönöm neki. Gabinak köszönjük, hogy anyjuk helyett anyja a játékosoknak és Karesz, hogy mindenhova odaértünk. Szeretném megköszönni Kádár Zsoltnak, hogy a hétköznapokban tudtuk használni a Sajóvölgye Focisuli létesítményét. Minden támogatónknak és szurkolónknak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Esztendőt kívánok.

Leave a Reply