Hírek

“PUTNOKFC.HU A HÍREK OTTHONA”

NAGY CSABA NYUGODTAN VÁRJA A TAVASZI RAJTOT

Régóta ismert tény, hogy a Putnok FC vezetőedzői feladatait a tavasz folyamán Nagy Csaba látja majd el, aki Kriston Istvánt váltotta csapatunk kispadján. Szerettük volna megismerni a kinevezésének körülményeit, a háttértörténéseket mint ahogy azt is, hogy mit gondol az átalakult keretről, milyen célkitűzésekkel vág neki a csapat a 2019/20-as szezon második félévének.
Majdnem mindent sikerült megtudnunk az új vezetőedzőtől, aki egy hosszabb, exkluzív interjút adott honlapunknak.

Nagy Csaba

Váratlan fordulat történt az előző év végén csapatunk háza táján, hisz a Putnok FC vezetőedzője, Kriston István Vitelki Zoltán felkérésére az élvonalbeli DVSC csapatához szerződött. Mennyire lepett meg Pilu távozása, miről beszéltetek amikor téged is értesített erről?

NAGY CSABA: Igazából ez karácsony után történt. Aznap este felhívott és jelezte, hogy kapott egy felkérést és valószínűleg el fogja vállalni. Előtte már Koszta Péternek is jelezte, de mivel fél évig egymás mellett dolgoztunk szerette volna, hogy tőle értesüljek. Ez egy nem mindennapi felkérés volt, hogy az NBI-ben a segítője lehet egy vezetőedzőnek és nem mellesleg egy óriási kitörési lehetőség számára mert ha ott megragad akkor utána hosszú ideig olyan körökben tud mozogni, ami meghatározhatja a hátralévő pályafutását.

A Putnok FC vezetősége Koszta Péter szakmai igazgató javaslatára téged nevezett ki a csapat vezetőedzőjének. Számítottál a felkérésre, mi volt az első reakciód?

NAGY CSABA: Nem számítottam rá, hogy fel fog kérni, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor Pilu felhívott és beszéltem vele már hívott is Péter, hogy vezetőedzőként számítana rám. A felkérés nagyon megtisztelő volt, de nagyon meg is lepett. Nem sok tapasztalattal rendelkezem és még nagyon sokat kell tanulnom, de úgy látszik, hogy az elmúlt hónapokban, évben a munkámat látva gondolom meg volt elégedve a teljesítményemmel.
Megragadnám az alkalmat és szeretném megköszönni a bizalmat nem csak Koszta Péternek, hanem Tamás Barnabás polgármester úrnak és Negrutz Ágostonnak, a PVSE elnökének.

DSC_0611Árgus szemekkel figyeli fiai produkcióját
Nyilván tisztában vagy vele, hogy mind a munka, mind a felelősség tekintetében nagy kihívás vár rád. Milyen tervekkel, elképzelésekkel fogtál hozzá az új feladathoz?

NAGY CSABA: Peti azért is gondolta, hogy jobb lenne ha én venném át a csapat irányítását mert ősszel is itt voltam pályaedzőként, a játékosokat ismerem, nagyjából tudom milyen képességekkel rendelkeznek, ki melyik poszton lehet a legnagyobb hasznunkra.
A játékosmozgás valóban nagy volt a csapatnál. A keret kialakítását közösen végeztük Koszta Péterrel, voltak olyan játékosok akikkel nem voltunk megelégedve, illetve voltak olyanok játékosok is akik saját kérésre szerettek volna elmenni és úgy voltunk vele hogy aki nem akar maradni ahhoz nem ragaszkodunk hisz az senkinek nem jó. Így jött össze ez a viszonylag magas létszám mozgás. A távozók helyére az eltelt időszak alapján úgy gondolom sikerült olyan játékosokat igazolni akik NB3-as szinten helyt tudnak állni.

Komoly játékosmozgás tapasztalható a putnoki berkekben. Ez mennyiben nehezíti meg a dolgodat illetve milyen hozadékai lehetnek ennek?

NAGY CSABA: Nem a megszokott felkészülési idő állt rendelkezésünkre, egy pár héttel több volt, de én úgy gondolom, hogy erre ennek a keretnek szüksége is volt, mert javarészt kicserélődött a csapatnak az összetétele és az elmúlt jó pár edzőmérkőzés szolgálta azt, hogy összekovácsolódjunk. Fontosnak tartottam, hogy a játékosok minél előbb, minél jobban megismerjék egymást és lassan elérünk oda, hogy egymás gondolatait is “tudják” és próbálnak csapatként működni.

DSC_0650A csapategység pontegységeket hozhat a konyhára
A téli átigazolási időszakban 8 játékost igazolt a Putnok FC, akik közül a legtöbben a támadások segítésére hivatottak. A támadó szekció megerősítése volt a cél? Mit gondolsz a tavaszi keretről?

NAGY CSABA: Nem kifejezetten a támadó szekció megerősítése volt a cél, ehelyett inkább azt mondanám, hogy azok a játékosok, akiket szerettünk volna marasztalni, de saját elhatározásból elmentek, ők pont a védekezésben jeleskedtek. Akiket leigazoltunk, ők nagyrészt a támadásban erősek. Ősszel inkább defenzívebb volt a játékunk, most viszont úgy érzem, hogy kicsit előre felé lehetünk hatékonyabbak. Próbálom úgy szervezni a csapat játékát, hogy az arányok meglegyenek és a támadások építése mellett a védekezésre is kellő hangsúlyt fektessünk.
A játékoskerettel kapcsolatban fontosnak tartom elmondani, hogy alapból is egy fiatal átlagéletkorú csapat vagyunk, de a Sajóvölgyés tinikkel kiegészülve ez még inkább igaz ránk. Egy egészséges versenyhelyzet alakult ki a kereten belül, senkinek sincs bebetonozott helye a kezdő tizenegyben, így a legfiatalabbaknak is lesz esélyük a bizonyításra főleg ha az edzésmunkájukat olyan szinten folytatják ahogy a felkészülés során tették.

Nagy Csaba 2
Várjuk a Putnok FC tavaszi előadását – a rendező: Nagy Csaba
Jó néhány edzőmérkőzést lejátszott már a csapat. Mi a véleményed a látottakról?

NAGY CSABA: Ha most ezeket venném alapul, ezek alapján vonnám le azokat a következtetéseket, hogy a bajnokin hogyan fogunk szerepelni, akkor nagyon örülnék mert azt az egy mérkőzést, amit a Mezőkövesddel játszottunk műfű után rögtön füvön, azon a mérkőzésen szenvedtünk csak vereséget. Ezt és a döntetleneket leszámítva győzelmeket értek el a srácok. Véleményem szerint jól teljesítettek és egy-két mérkőzéstől eltekintve mindig voltak olyan periódusai a játékunknak amikor azt láttam amit szerettem volna. Természetesen még mindig vannak olyan szituációk, játékhelyzetek amelyeknél a játékosoknak van hova fejlődni, de ilyen mindig is lesz. Az eltelt mérkőzések alapján úgy látom, hogy nyugodtan megyünk bele ebbe a tavaszi rajtba. Úgy érzem kellően felkészültek a játékosok ahhoz hogy a hétvégén úgy menjünk ki, hogy ne kelljen félnünk attól hogy bármiféle gondunk lehet.
Szeretném megragadni az alkalmat és a köszönetemet fejezném ki Kádár Zsoltnak, a Sajóvölgye Focisuli szakmai igazgatójának illetve a Sajóvölgye munkatársainak, hogy a felkészülésünkhöz szükséges feltételeket megteremtették és hogy minden segítséget megadtak a csapatunknak. Az Elek Ákos Utánpótlás Központban méltó körülmények között dolgozhattunk és szinte az összes edzőmeccsünket ott játszhattuk.

DSC_0178A Sajóvölgye lett a második otthonunk
Tavasszal 12 bajnoki mérkőzést játszik majd a csapat. Mit vársz ezektől a meccsektől, milyen helyezéssel/pontszámmal lennél elégedett?

NAGY CSABA: Igazából annyira előre nem szeretek jóslatokba bocsátkozni, hányadik hely, meg hogyan fogunk szerepelni. Egyértelmű, hogy szeretnénk minél jobban a mezőny elejéhez felkapaszkodni, de úgy vagyok vele, hogy mindig egy mérkőzést nézek, a soron következőt és így tovább amíg vége nincs a bajnokságnak. Azt követően lehet értékelni hogy hová jutottunk. Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy előre kijelentem, hogy ott leszünk az első háromban vagy az első négyben és utána a játékosok ezt olvasva nyomás alatt játszanának a mérkőzéseken. Igenis azt próbálom bennük erősíteni, hogy mindig az előttünk lévő mérkőzésen kell jól teljesíteni és meglátjuk, hogy mi sül ki a végére.

Ha már szóba hoztad a soron következő mérkőzést, mit vársz a Balassagyarmat elleni szezonnyitó derbitől?

NAGY CSABA: Természetesen minél jobb produkciót és győzelmet mert ha nem azt mondanám, hogy győzelmet várok miért lennék itt. Azt várom a csapattól, a srácoktól, hogy megmutassák, hogy mi vagyunk hazai pályán és ezt a mérkőzést meg fogjuk nyerni.

DSC_0070Jól kamatoztatja pedagógiai képességeit a csapatnál
Milyen érzés lesz életedben először vezetőedzőként a Putnok kispadján ülni ráadásul hazai közönség előtt?

NAGY CSABA: Nagyon jó kérdés, őszintén ezen még nem gondolkodtam, hogy milyen érzés lesz ott. Biztos, hogy felemelő lesz hiszen 2001-től csak Putnokon focizom, illetve kisebb megszakításokkal csak itt játszottam le ezt a közel 20 évet. A többi időben pályaedző is voltam, de teljesen más mikor valaki vezetőedzőként ül a kispadon és úgy kell irányítani egy csapatot. Ahogy említetted is nagyon sokan ismernek és helyi kötődésű vagyok. Az biztos, hogy motiváltan és tettre készen fogok a pályára kimenni, ahogy ezt a játékosok is teszik majd.

Az új megbízás okán esetleg tervezed-e, hogy továbbképezd magad a következő időszakban?

NAGY CSABA: Mindenféleképpen. Én azt gondolom, hogy jó pap is holtig tanul. Fiatal edzőkét nagyon sokat kell tanulnom és ezek szerintem majd az évek alatt fognak is jönni, a rutin idővel fog majd jelentkezni, de ehhez az kell, hogy az ember folyamatosan képezze magát. Szeretnék tanulni és minél magasabb szintet elérni edzőként is.

70010015_10214198496744549_1756598150405029888_oNem is olyan rég…. még a játékosaként
Hogyan fogadta a családod a vezetőedzői kinevezésedet és mennyire nehéz összeegyeztetni ezt a munkáddal, hisz a Péczeli József Általános Iskola igazgató-helyetteseként is van bőven teher rajtad…

NAGY CSABA: Nagyon nem egyszerű összeegyeztetni mert ugye intézményvezető-helyettesként is rengeteg feladata van az embernek, felnőttekkel és gyerekekkel is kell foglalkozni és ez nem egy olyan beosztás, mint pedagógusként, hogy leadja valaki az óráját, beírja a naplóját, hanem ez egy elég összetett dolog. Amikor az ember az iskolából hazaér és jönni kell edzést tartani és azért az edzésekre is készülni kell, nem egyszerű…. Most is fel kellett az egész alapozást építeni, a bajnokságok közt a heti edzéseket kell megtervezni, hogy mikor legyen az edzés erősebb, mikor kell a játékosoknak gyengébb napot hagyni. Mindemellett van az embernek családja is, azt szoktam mondani, hogy fényképről sem nagyon ismernek már meg, de az ember fiatalon ameddig bírja csinálja és próbálja tényleg a maximumot kihozni magából.
A családomnak voltak fenntartásai az edzőséggel kapcsolatban, hogy ezt hogy fogom bírni és mennyire fog ez megviselni, mert látják ők is, hogy sok fronton kell helyt állnom. Nagyon örülök neki, hogy mellettem állnak és szeretném nekik ezúton is megköszönni, hogy mindenben segítenek és amikor kevesebb időm van, akkor is azon dolgozik a feleségem, a gyermekeim, a szüleim és a feleségem szülei is, hogy egyről a kettőre tudjunk jutni és minél jobb eredményeket tegyünk le az asztalra. A család nélkül ez nem valósulhatna meg úgyhogy nagyon szépen köszönöm nekik.

25542449_1576124489122502_1524502422974606045_oA Putnok FC edzője feleségével és két kisfiával
Aktív labdarúgóként is tevékenykedsz, ősszel a Megye I.-es Gesztely csapatát erősítetted. Bele fog férni az idődbe, hogy tavasszal is folytasd?

NAGY CSABA: Ezen pontosan a napokban gondolkodtam, hogy mennyire fogom ezt bírni. Már az első bajnoki mérkőzés megvolt és az, hogy edzést tart az ember nem egyenesen arányos azzal, hogy edz is és részt vesz úgy, hogy mozog is velük. Ezért tartottam egy kicsit a hétvégi bajnoki mérkőzéstől, de a 90 percet jól viseltem úgyhogy egyenlőre úgy vagyok vele, hogy amíg bírom csinálom mert egyszerűen a foci tölti ki az életem nagy részét és még nem szeretném abbahagyni.

70628162_2308321805888744_880734596537253888_oMásodállásban Gesztelyen rúgja a bőrt Nagy Csaba
Mit üzennél a Putnok drukkereknek? Milyen csapatot fognak látni a tavasz folyamán?

NAGY CSABA: A szurkolóknak talán azt üzenném, hogy szeretném, ha minél többen kijönnének a mérkőzésekre és igenis buzdítanák a csapatot, mert ha mögöttünk állnak akkor az a pályán lévő 11 játékos mellett egy 12. játékost jelent és amikor a holtponton át kell esni akkor nagyon sokat számít, hogy a játékosok érzik  a szurkolók biztatását. Tapasztalatból mondom, hogy mennyire fantasztikus érzés amikor az ember győztesen hagyja el a pályát, a meccs végén kimegy a szurkolókhoz és együtt örülnek velünk. 

DSC_0393Sikerre éhes a télen kinevezett edző

Válasz írása