Hírek

“PUTNOKFC.HU A HÍREK OTTHONA”

MESTERPERCEK – KOSZTA PÉTER: NE ADJUNK ESÉLYT A TÁLLYÁNAK

A hétvégén a 9. fordulójához érkezik a harmadosztályú bajnokság, ami azt jelenti, hogy a klasszikus értelemben vett őszi idényből már csak hét forduló van hátra, amihez még hozzájön a tavaszról előrehozott első (16.) forduló. A hétvégi találkozók mindegyike vasárnap kerül megrendezésre, mivel a magyar labdarúgó válogatott szombaton este világbajnoki selejtezőt játszik és az MLSZ döntése értelmében azon a napon nem játszhatnak bajnoki mérkőzéseket. Ennek megfelelően a Putnok FC vasárnap 15 órától fogadja a Tállyát a Sajóvölgye Focisuli múcsonyi pályáján.
Szokásunkhoz híven megkérdeztük a két trénert miként várják a megyei derbit.

Pachinger János

Hat forduló óta nyeretlen, de az utolsó két meccsén a pontszerzés már összejött a Tállya együttesének, sőt a Cigánd ellen győzelmi esélyeket szalasztottak el. Mondhatjuk az utolsó meccsek kapcsán, hogy ezek az első lépések a felfelé vezető úton?

PACHINGER JÁNOS: A próféta szóljon belőled! 🙂 Jó szokásunkhoz híven az idein is az őszi szezonban kerültünk bele egy olyan gödörbe, amiből nehezen sikerül kikászálódni. Ilyen időszak minden csapat életében van, nálunk úgy néz ki, hogy ez mindig ebben a periódusban jelentkezik. Voltak biztató jelek az utóbbi két meccsen, bízom benne, hogy tovább tudjuk javítani a formát és most már ez győzelem, győzelmek formájában is megmutatkozik.

A következő fordulóban a Putnok és a Tállya egymással mérkőzik meg. Az előző idényben oda-vissza döntetlent játszott a két gárda. Folytatódhat ez a sorminta most vasárnap is vagy több esélyt lát arra, hogy valamelyik csapat behúzza a három pontot?

PACHINGER JÁNOS: Mivel borsodi rangadóról van szó, nehéz előzetesen bármit is megtippelni. Mindenképpen szeretnénk megnehezíteni a Putnok dolgát. Nekünk jelen állapotok szerint, minden pontra nagyon nagy szükségünk van és nem engedhetjük meg a lazítást. A kérdésedre válaszolva nem lennénk elégedetlenek egy döntetlennel, de győzelemre fogunk játszani!!

A két együttes rendre segíti egymást a felkészülési időszakokban, így jobban ismeri egymás erősségét-gyengeségét. Anélkül, hogy nagy titkokat árulna el, okozhat egymásnak meglepetést a két csapat?

PACHINGER JÁNOS: Nem gondolom, hogy nagy meglepetések lesznek, de mindkét oldalon vannak új játékosok akiket kevésbé ismernek az edzők, esetleg ők okozhatnak olyan pillanatokat amire nem igazán lehetünk felkészülve.

Most nyáron is találkoztak a csapatok egy edzőmérkőzés során, igaz azóta mindkét keretben történtek változások. Mit gondol erről a Tállya és a Putnok viszonylatában?

PACHINGER JÁNOS: Úgy gondolom, hogy a Putnoknak jól sikerültek az igazolásaik, minőségi játékosok érkeztek, akik ha idővel beilleszkedhetnek akkor a végelszámolásnál is az élcsoporthoz fog tartozni a csapat. A Tállya keretében kevesebb mozgás volt, ráadásul szűkös is a keretünk, távoztak meghatározó játékosaink, akiket nem könnyű pótolni, viszont összeszokott, rutinos társaság vagyunk. Bízom benne, hogy megtaláljuk a helyes utat és nem kell a végletekig kiélezett mérkőzéseken bizonyítani, hogy helyünk van a 3. vonalban.

Hátráltatják-e a csapatát a hétvégi mérkőzés kapcsán sérülések?

PACHINGER JÁNOS: Kisebb sérülések vannak, de remélhetőleg ezek a játékosok a rendelkezésre fognak állni vasárnap és a legerősebb összeállításban tudom pályára küldeni a csapatot.


Koszta Péter J

Vasárnap azzal a Tállyával fogunk játszani, akik eddig egyetlen győzelem mellett, két döntetlent és öt vereséget könyvelhettek el, igaz a vereségeknél a legtöbbször csak egy góllal maradtak alul ellenfelüknél. Mit vársz a vasárnapi mérkőzéstől illetve mennyire csalóka a kép a Tállyával kapcsolatban?

KOSZTA PÉTER: A tavalyi évben is azt gondoltuk, hogy mi vagyunk az esélyesebbek ellenük, főleg a hazai meccsen, aztán 1-1 lett a vége, sőt akár ki is kaphattunk volna itthon. Idegenben 2-0-ra vezettünk, de egyenlíteni tudtak. Papírforma alapján mi vagyunk az esélyesebbek, mert jobban szerepelünk mint ők, de a mérkőzés közben történhetnek olyan események, amiből bajba kerülhetünk. Úgy kell játszanunk, hogy ezeket elkerüljük és ne adjunk esélyt a Tállyának. A saját játékunkat kell rájuk erőltetnünk, de természetesen vigyáznunk kell a kontráikra is, mert sok olyan játékosuk van, akik képesek eldönteni egy mérkőzést.

A legutóbbi két bajnokiját megnyerte a csapatod, de maximalista edző lévén tudjuk, hogy maradéktalanul sosem vagy elégedett. 🙂 Miben kell előrelépnie, fejlődnie a fiúknak mind védekezésben, mind támadásban?

KOSZTA PÉTER: Úgy gondolom, hogy a védekezésünk a Diósgyőr ellen nagyjából úgy működött, mint ahogy én elvárnám egy-két kivételtől eltekintve. Igazából az önmagáért beszél, hogy a DVTK nem került helyzetbe ellenünk felállt védelem ellen, csak rögzített szituációk után volt egy-két kavarodás a kapunk előtt, amiből lett például a kapufa. A mérkőzés folyamán nem nagyon tudtak nagyobb lehetőséget kialakítani, pedig tudjuk, hogy ez a Diósgyőr nem az a Diósgyőr volt, aki szokott játszani a bajnokságban, hanem jóval erősebb volt… Ez mindenképpen pozitívum. A támadások tekintetében a negatívum a két meccs alapján a Jászberény elleni első félidei játékunk volt, ami nem nagyon tetszett, mert ott nem tudtunk kialakítani helyzeteket. A második az szerintem elfogadható volt. A DVTK ellen mindkét félidőben voltak lehetőségeink, amelyekből egyet sikerült értékesíteni. Nekem az eddigi meccsek közül a Diósgyőrrel vívott tetszett a legjobban, mert összességében azon a meccsen éreztem úgy, hogy meggyőzőek vagyunk.
A Tállya ellen azt gondolom, hogy fontos lesz, hogy minél több helyzetet tudjunk kialakítani és dominálni tudjunk a meccsen. A Tállya nem az a típusú csapat, akik beállnak ellenünk bekkelni, de azért várhatóan mi fogjuk irányítani a mérkőzést. Figyelni kell arra hogy túlságosan ne nyíljunk ki és ne adjunk nagy területeket az ellenfélnek.

Az elmúlt években az volt a jellemző, hogy eléggé rövid volt a csapatod kispadja, most viszont elég bő kerettel gazdálkodhatsz és nagy is a harc a csapatba kerülésért. Mennyire nehéz feladat ez számodra?

KOSZTA PÉTER: Az én számomra annyira nem nehéz, a játékosoknak nehezebb. Nekik kell elviselni azt, hogy valaki nem kerül még keretbe sem. Van aki ezt egy kicsit jobban viseli, van aki nem. Mindig az adott meccs adja meg, hogy kit hagyok ki esetleg a keretből. Azt szoktam már előre végiggondolni, hogy kit tudok behozni csereként, hogyan tudok változtatni meccs közben ha nyerésre állunk vagy ha hátrányban vagyunk. Ettől függ az, hogy kit ültetek padra és ki marad ki a keretből. Annyiból nehezebb az edző dolga, hogy a játékosok lelkét is jobban kell figyelni. Könnyen előfordulhat, hogy aki most keretbe sincs, az a jövő héten kezdőbe kerül és annak is úgy kell felfognia, hozzáállnia a meccshez, mintha minden héten kezdő lenne.
Olyan szempontból szerencsésebb szituáció nekem, hogy nem azon kell gondolkodnom, hogy kit ültetek le a kispadra. Tavaly az ESMTK ellen például csak a cserekapusomat tudtam leültetni a kispadra.
Olyan szempontból is jobb, hogy könnyebben tudok belenyúlni a mérkőzésbe akkor is, ha valaki rosszabbul játszik, bár emiatt nem szoktam meccs közben lecserélni valakit. A következő heti kezdőt viszont befolyásolhatja főleg úgy, hogy a kispadomat is olyan játékosok alkotják, akik bármikor bevethetők, semmivel nem gyengébb a kispadom, mint a kezdő tizenegy. Az dönti el, hogy ki kerül a kezdőbe, hogy kik nyújtanak jobb teljesítményt átlagban, de azt is el kell mondanom reálisan, hogy van olyan játékosom, akit éles helyzetben igazán nem tudtam megnézni, mert sérült volt és csak a kupameccsre tudtam betenni, ahol voltak is jó teljesítmények. Az ember nem nagyon szeret változtatni, csak ha folyamatosan rossz teljesítményeket lát a pályán.

szlogen

 

Válasz írása