Hírek

“PUTNOKFC.HU A HÍREK OTTHONA”

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK – KOSZTA PÉTER: ÖRÜLNI KELL ENNEK A MAI GYŐZELEMNEK!

A szombati találkozó előtt és után többen is megkérdezték, játszik-e még a csapatunk tétmérkőzést a 2018-as évben. Nos a válasz igen! Az MLSZ idei versenykiírása értelmében a tavaszi első, azaz a 16. fordulót 2018-ban is előrehozták őszre, így a Putnok FC ezen a hétvégén, 2018. november 25-én 13 órától még játszik egy bajnoki mérkőzést, a Debreceni EAC együttesével.

Putnok-Debrecen2

Az őszi félszezon utolsó mérkőzését játszotta csapatunk szombaton az Eger ellen, melyet 2-0-ra megnyertünk. A találkozó után mindkét fél részéről informálódtunk hogyan értékelné a látottakat. Mielőtt erre sor kerülne, szeretnénk felhívni a Putnok drukkerek figyelmét a következőkre:

Az Eger együttese különösen az első félidőben megmutatta, hogy minek köszönhető az, hogy ilyen kevés gólt kap a bajnokságban, viszont azt is megmutatta, amit a mérkőzés előtt mondtál, hogy néha az üres kapuba se ment be a gólszerzés, gondolok itt az első félidőben lőtt kapufára. Hogyan értékeled a mérkőzést szakmai szempontból?

VITÁNYI LÁSZLÓ: Hetek óta azon gondolkodom éjszakától-nappalig, nappaltól-éjszakáig, hogy mit tudnánk esetlegesen azon változtatni, hogy a helyzeteink bemenjenek. A Diósgyőr elleni mérkőzésen a 2-0–ás vezetésünk után az ellenfelünk megfordította a meccs állását és azóta megváltozott valami. Valami nem klappol a csapat körül, próbálkozunk sok mindennel, hogy visszatérjünk a helyes kerékvágásba, a helyzeteink most is megvannak, viszont nem tudjuk őket sajnos berúgni.
Amit nagyon sajnálok, hogy olyan első félidőt produkáltunk idegenben, ami figyelemre méltó. Helyzet nélkül tartottuk a hazai csapatot és a második félidőben is megmutatta a Putnok, hogy nagyon jó játékerőt képvisel, mivel helyzet nélkül tudott nyerni 2-0-ra. Ez minősít minket és mivel az őszi fordulók a végéhez értek, jövő héttől a tavaszról előrehozott első fordulóval kezdünk. Én jobban örültem volna, hogyha most befejeződött volna bajnokság, mert tényleg azt látom már most a játékosokon, hogy hitehagyottak. Ezen változtatni kellene, meg fogunk is, de biztos, hogy jövő hétre még nem tudjuk ezt kiküszöbölni. Keressük az okokat folyamatosan, de többen nem találjuk már és ezért is vagyok egy kicsit csalódott, mert hogyha a kapu előtt jobban összpontosítunk akkor akár az első félidőben is előnnyel vonulhattunk volna az öltözőbe, de sajnos most ilyen passzban vagyunk.

Látszott az Eger játékán, hogy próbáljátok megtalálni az egyensúlyt a masszív, szervezett védekezés és nem feltétlenül a kontratámadások, hanem inkább a felépített, bátor támadó játék tekintetében. Erre a mai mérkőzésre is tudatosan így készültetek, így akartatok fellépni?

VITÁNYI LÁSZLÓ: Minden egyes mérkőzésre másként készülünk, más-más taktikai felállással, de soha nem adjuk fel azt, hogy támadjunk, meg hogy támadhassunk a mérkőzéseken belül is. A biztos védekezésből indulunk ki, de nem a kontrajátékra építkezünk, hanem ha kell akkor feljebb toljuk a védekezésünket vagy ha kell akkor a pálya középső harmadába vagy attól feljebb is, viszont sok olyan játékos alkotja a keretet, akiknek ez az első éve az NBIII-ban és én tudom, hogy a kezdeti lendület néha azért megtorpan. Ez általában illik is az újonc csapatokra, illik a játékosainkra is, akik még szinte csak a megyei bajnokságban játszottak, ezért is kell hosszú idő nekik, hogy felvegyék ezt a ritmust, mert azért a hazai csapatnál több olyan játékos is szerepet kapott a kezdőcsapatban vagy akár a tartalékok között akiknek bőven 100 mérkőzés van a hátuk mögött.

Ritka pillanat amikor hármas cserét hajt végre egy edző, a mai mérkőzésen ez is megtörtént. Mit vártál a három beállított játékostól, illetve milyen utasításokkal küldted őket a pályára?

VITÁNYI LÁSZLÓ: Igen, mondtam, hogy sokkal bátrabban támadjunk, hogy sokkal több ember legyen létszámilag elől az ellenfél védő harmadába, ez viszonylag sikerült is, de így az a veszély, hogy megkontráz minket a hazai csapat és egy kiütéses vereséget szenvedünk fennállt. Sajnos nem volt meg az a hatás, amit vártam a cseréktől, viszont meg kellett lépnem, mert a 2-0–ás hátrányra nem szerettem volna ráülni, bár azt mondtam, hogy amilyen passzban vagyunk, akár játszhattunk volna estig is akkor sem találunk be a kapuba.

Klasszikus értelemben ez volt az őszi utolsó forduló, az Eger újoncként egy nagyon fiatal kerettel, ahogy te is mondtad NB-s szinten rutintalan játékosokkal, egy igazán masszív középcsapatot alkot. Visszatekintve a 15 meccsre mennyire vagy elégedett?

VITÁNYI LÁSZLÓ: A hét elején is leültünk egy közös megbeszélésre a srácokkal, ahol elmondtam neki, hogy egyáltalán nem vagyok elégedetlen, de az ember mikor benne van a mérkőzés hevében mindig többet vár. Nagyon-nagyon jó mérkőzéseket sikerült játszanunk élcsapatok ellen és sikerült őket két vállra fektetni, viszont a hátsó régióban szereplő csapatok ellen nem találtuk meg azt a játékot, ami gólra törő, és ez pontokban is megmutatkozik. Ezért vagyunk egy olyan csapat, ami egy jó középcsapat. Igazából ezt is terveztük, a bajnokság előtt az volt a cél, hogy az 1-12. hely valamelyike, a biztos bennmaradás elérése. Most azt mondom, hogy aránylag jó pozícióban vagyunk az ősz le tudtával. Egy nagyon kemény tavasz vár ránk, biztos, hogy lesz változás a keretben, szerintem jócskán, az anyagi lehetőségeink is ugye behatároltak, próbálkozunk, de bízunk benne, hogy sikerül meghosszabbítani az NBIII-as tagságot.

IMG_0968

Egy kiegyenlített első félidő után a második félidőben sikerült feltörnünk az Eger védelmét, jókor szereztünk vezetést majd jókor növeltük az előnyünket kettőre és a végén hál’ Istennek magabiztosan nyertünk. Mennyire vagy elégedett?

KOSZTA PÉTER: Az első félidőre a kiegyenlített kifejezés kicsit erős, mert nekik volt nagyobb esélyük, hogy megszerezzék a vezetést, nekünk szerencsénk volt, hogy kapufát rúgtak. Végül is nyugodt első félidő volt, a szünetben elmondtam, hogy ahhoz több kell, hogy mi most itt meccset nyerjünk. A második félidőben sikerült betalálni egy szép összjáték után egy lövéssel, utána befejeltünk egy szögletet aztán már nem volt kérdéses nagyjából, hogy nyerni fogunk. Ettől függetlenül az Egernek is voltak lehetőségei. Örülök, hogy gól nélkül le tudtuk hozni a meccset és kettőt is tudtunk itthon rúgni.

Nyilván minden ellenfélből fel szoktál készülni, de a mai rivális okozott valamilyen meglepetést számodra? Gondolok itt arra, hogy ők nem a kontrajátékra rendezkedtek be, hanem felépített támadásokkal operáltak.

KOSZTA PÉTER: Nem okoztak nagy meglepetést, tudtam, hogy ilyen szűken védekeznek, 4-5-1-ben támadnak. A legtöbb esetben a kirúgásnál, amikor a labdát tisztán ki tudjuk hozni akkor visszahúzódnak a saját térfelükre és abból próbálnak kontrákat indítani. Igazából a fő probléma azt volt, hogy mi adtuk oda a labdákat és azt rugdosták be mögénk.
Összeállításban okoztak inkább meglepetést, mert nem tudtam, hogy egy játékosuk megsérült és végül 3 helyen is változtattak. Szerkezetileg tudtam, hogy mit fognak játszani, így én is változtattam a szerkezeten egy kicsit, ami az első félidőben nem nagyon működött, de a másodikban már annál jobban.

Azt szokták mondani, hogy a kétgólos vezetés a legveszélyesebb eredmény a vezető csapat számára. Előfordult már korábban, hogy 1-0-nál is kicsit könnyelműbbek voltunk, ma viszont az utolsó 15 percben is sokkal koncentráltabbak voltak a fiúk. Mi volt ennek az oka, erre külön felhívtad a figyelmüket?

KOSZTA PÉTER: Azt mondtam nekik meccs előtt, én értem, hogy tudják magukról, hogy ők jó játékosok, de mindenkinek hinni kell abban, hogy bármilyen kis hibából is gólt kaphatunk és ennek az esélyét minél kisebbre kell csökkenteni. Még mindig probléma az ilyen helyzetek kezelése, véleményem szerint ebben kell a legtöbbet fejlődnünk.

A védekezésünkre nem lehet panasz ha abból indulunk ki, hogy nem kaptunk gólt és a Gyöngyös után megint lehoztunk egy hazait kapott gól nélkül. Mit gondolsz erről?

KOSZTA PÉTER: Igen, annak örüljünk, hogy nem kaptunk gólt, de még ennél is zártabban kell védekezni, hogy még ennyi sanszot se adjuk az ellenfélnek. Örülni kell a győzelemnek, ez volt a legfontosabb ma. Az Eger egy jó csapat, többször 0-0-ás, 1-0-ás mérkőzéseket játszott és mindenki ellen nagy helyzeteik voltak. Úgy gondolom, hogy ellenünk az első félidőben volt az a nagy ziccerük, amit kihagytak, de azonkívül olyan nagyon nagy helyzeteik nem voltak, de nekünk sikerült betalálnunk.

Klasszikus értelemben ez volt az utolsó őszi forduló, visszatekintve a 15 meccsre, röviden hogyan értékelnéd az elért eredményeket, a mutatott játékot és a jelenlegi 5. helyünket?

KOSZTA PÉTER: A 26 pont szerintem nagyjából elfogadható, a hazai szereplésünk az sajnos nem a legjobb, a 3 meccsből, amit elbuktunk abból kettőt meg lehetett volna nyerni, egyet x–re és akkor ott lennénk a 2. vagy a 3. helyen. Annak kell örülni ami van, még egy meccsünk van a jövő héten a Debrecennel, amit meg kell nyernünk itthon és a 29 pont jövő tavaszra az úgy gondolom megfelelő.

IMG_0993

Válasz írása