Hírek

“PUTNOKFC.HU A HÍREK OTTHONA”

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK – KOSZTA PÉTER: A GYŐZELMÜNK A SZERENCSÉS KATEGÓRIÁBA TARTOZIK

A Putnok FC a Szolnokon bemutatott nagyszerű játékának köszönhetően megnyerte tavaszi első mérkőzését, majd a következő körben a DVTK II. ellen lényegesen gyengébb produkcióval is győzni tudott. Öröm az egyik oldalon, csalódottság a másikon.
Hiába futballozott nagyon jól és hiába vezetett a 81. percig a Diósgyőr tartalékcsapata, Czető Márk egy percen belül kétszer is eredményes tudott lenni egy-egy szöglet után, így a három pont a mi zsebünkbe vándorolt.

Nézzük milyen gondolatok jártak a vezetőedzők fejében, következzenek az edzői értékelések:

Vég Csongor

Nem egyszerű sport, de talán ettől is szép a labdarúgás, hiszen a mai napon egy nagyon jól játszó Diósgyőr állt szemben egy relatíve gyengén futballozó Putnokkal és a végén mégis a Putnok örülhetett. Hogyan értékeled a mai mérkőzést?

VÉG CSONGOR: Először is egyet kell értenem azzal, ahogy felvezetted az interjút. Egy olyan csapat vezetőedzőjeként, akikre inkább azt mondanám hogy egy U19-es csapat, mintsem egy felnőtt NB3-as csapat nem mindegy hogy hogy játszunk, milyen minőségben futballozunk és azok az elemek, amiket hét közben gyakorolunk fontos, hogy kijöjjenek. Úgy gondolom, hogy az első pontrúgásig ezt maradéktalanul megoldottuk, kis túlzással és nem megbántva a  hazaiakat, de lefociztuk őket a pályáról. Azonban a szögletek és a rögzített szituációk hozzátartoznak a játékhoz és ebben a szezonban nagyon sok pontot elhullajtottunk az így bekapott gólok miatt. A játékkal elégedett vagyok, az eredménnyel abszolút nem. Sokkal többet érdemeltünk volna ma, mint nulla pont, de gratulálunk a hazai csapatnak, mert a két szögletből elért góllal itthon tudták tartani a három pontot.

A mai mérkőzésen egyértelműen a Putnok mellett szólt a rutin, viszont a DVTK nagyon jó játékkal, nagyobb labdabirtoklással, magabiztos futballal rukkolt elő. Mindig volt kinek passzolni, mindig voltak megjátszható emberek, jól használták ki az üres területeket. Szakmai szemmel minek volt mindez köszönhető?

VÉG CSONGOR: A kérdésed első részét annyival kiegészíteném, hogy bárki ellen lépünk pályára az NB3-as bajnokságban, mindenki rutinosabb, mint mi, már csak az életkorból adódóan is. 🙂 Az hogy minek köszönhető… nem tudom, a játékunk az őszhöz képest rengeteget fejlődött, hiába kaptunk ki ma is, a játékosok érettebbek lettek, fél év tapasztalat van a lábukban, szakmailag visszaadtunk mindent, amit gyakoroltunk. A Putnok szolnoki meccsét láttam, készültünk is egy-két dologgal amivel meg lehet fogni a hazai csapatot, egyrészt hol tudunk olyan területet találni, ahol szabadon vesszük fel a labdákat, hogyan tudunk mögéjük kerülni, ezek abszolút ültek a meccsen, de még egyszer mondom, a pontrúgásoknál jobban kell koncentrálnunk. A meccs az 95-96 percig tart, attól függ mennyit hosszabbít a játékvezető, nem elég 45, 60 vagy 70 percig koncentrálni.

Hogyan lehet javítani a pontrúgások levédekezését? Miben lehet ebben előrelépni?

VÉG CSONGOR: Nagyon sok kollégával beszélgettem erről. Úgy gondolom, hogy a pontrúgások gyakorlására nyilván kell időt szánni egy edzésen, de túl sok időt pazarolni nem szabad, mert ez inkább fejben dől el. Koncentrálsz a feladatokra, ha éppen területben álló vagy akkor ott állj, ha emberfogó vagy akkor a rád kiosztott emberrel menj, ez ezen dől el. Egyébként a srácoknak mondtam, hogy a keddi edzésen álljanak elő olyan ötlettel, amivel ebben előreléphetünk, én megmondom őszintén már kifogytam az ötletekből, de ha kell akkor egy egész edzést szentelünk ennek. Hozzáteszem ezt luxusnak tartom, mert ezer dolog lenne amiben fejlődnünk kellene, taktikailag, technikailag, mentálisan, fizikálisan. Ez a pontrúgás úgy látszik a vesszőparipánk.


Meccs statisztika Putnok-DVTK-2


Koszta Péter2

Nem mondhatjuk, hogy szolnoki formában futballozott ma a csapat, sőt a Diósgyőr jobban játszott nálunk, viszont két pontos, fontos és nagyon szép fejesgóllal megnyertük a mérkőzést. Hogyan értékelnéd ezt a mai találkozót?

KOSZTA PÉTER: Tudtam, hogy nem lesz könnyű meccs, mondtam is a fiúknak, hogy egy sokat futó, mezőnyben jól passzoló, agresszívan támadó csapat lesz az ellenfelünk. Tartottam attól, hogy nehogy úgy menjünk ki, hogy 11 pontos a Diósgyőr és meg is nyerjük, mert ha visszanézed a mérkőzéseiket nagyon sima vereséget talán csak az ESMTK-tól szenvedtek. Azt gondoltam, hogy pontrúgásokban jók lehetünk, mert a fiatal csapatoknak főleg ez a problémájuk, hogy rögzített helyzeteknél nem koncentrálnak kellőképpen, ez most bejött, de azt szoktam mondani, hogy ez a győzelmünk a szerencsés kategóriába tartozik. Ugyanakkor cseppet sem aggaszt ez a dolog, mert ezért is három pontot adnak. Tavaly elég sok olyan meccsünk volt, amit nagyon jó játékkal sikerült elbuknunk, most rossz játékkal meccset nyertünk. Két meccsen szereztünk hat pontot, így azt mondom, hogy a csapat nyugodt lehet, így jobb készülni is.

Mi volt a probléma a játékunkkal? A mai napon te is sokkal csendesebb voltál a kispadon, mint azt tőled megszokhattuk, néha úgy tűnt mintha Te is elkönyvelted volna, hogy többet nem tudsz tenni, egyszerűen nem ment a játék. Rrengeteg labdát eladtunk, elpasszolgattunk. Mit gondolsz erről?

KOSZTA PÉTER: Az túlzás, hogy csendes voltam. Az az igazság, hogy mondtam a kispadon is, hogy így nem fogunk eredményt elérni, de jobban nem tudtam belenyúlni a meccsbe, cseréltem hármat, mindent megpróbáltam, hogy a csapatot kizökkentsem ebből az egészből.
Nekünk ma az volt a problémánk, hogy a Diósgyőr agresszívabb volt mint mi, a lecsorgó labdákat ők szedték fel, mi túl sokat hibáztunk a középpályán, nem mentünk rá a falra lendületből. A Diósgyőr eléggé feltolja a védekezését, minden kirúgásnál bátran feljönnek és abból mennek vissza. Nem volt mélységi indulónk középpályáról, akivel esetleg bontottuk volna a falukat, a végére már át is álltam két támadóra, 3-5-2-őt játszottunk. Mindent megpróbáltam, de láttam hogy felállt védelem ellen igen nehezen tudunk odamenni, bár volt két esélyünk erre is, hogy megbontsuk őket. A végén szerencsére két jó helyről elvégezett pontrúgásból megnyertük a meccset.
A pozitív az hogy szereztünk 3 pontot, a negatív pedig, hogy ettől valószínűleg nem bízzuk el magunkat, mert ettől a játéktól nem nagyon lehet.

Az eddigi meccseinken, főleg hazai pályán benyomtuk az ellenfelet a saját térfelére, de most számomra úgy tűnt, mintha lényegesen több területet hagytunk volna, néha már túl sokat is. Ez tudatos volt?

KOSZTA PÉTER: Nem volt tudatos. Azt megbeszéltük, hogy a kirúgásaiknál lezárjuk a három védőt, hogy ne tudják kihozni a labdát, ennek ellenére már ott is lemaradtunk, pedig ez nem egy bonyolult dolog, hogy az ötösnél letett labdánál úgy helyezkedj, hogy senki ne kapja meg. Így viszont állandóan el voltunk csúszva, mert mentünk tovább és egyet csúsztunk a védekezésben, ez nagy hiba volt.
A másik meg az, amit el kell ismerni, hogy ma a Diósgyőr akarata érvényesült a pályán. Nem terveztük, hogy ez lesz, de reálisan kell értékelni ezt a futballt, nem kell itt sok mindenben túlzásokba esni.
Azt mondom, hogy ennek a győzelemnek most nagyon kell örülni, mert egy olyan csapatot vertünk meg, aki most ezt nem érdemelte meg. Sajnálom is egyrészt, mert fiatalokról van szó, ez nagy csalódás nekik, de örülök, hogy mi nyertünk, mert a saját csapatom edzője vagyok. A mi játékosaink megláthatták, hogy egy ilyen fiatal csapat ellen is sokkal agresszívabban kell játszani, mert sajnos főleg agresszivitásban vertek meg illetve sokkal dinamikusabbak voltak, mint mi. Sokkal hamarabb odaértek, a lecsorgó és lepattanó labdák mindig náluk maradtak és ez annál marad, aki többet tesz érte. Nagyon rossz lehet nekik, mert egy sima meccs volt, de ha belegondolsz tavaly hány meccset buktunk úgy el hazai pályán, hogy egyértelműen domináltunk, az egész meccsen mi támadtunk, aztán kikaptunk 2:1-re, most pedig mi nyertünk és nagyon örülök neki. A pozitívumokat le kell szűrni, a negatív dolgokból pedig tanulnunk kell, mert nem biztos, hogy ebből mindig vissza lehet jönni.

54268087_2289634748025245_1791638739873693696_n

Válasz írása