Hírek

“PUTNOKFC.HU A HÍREK OTTHONA”

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK – KOSZTA PÉTER: HA NYERÜNK, NINCS EZZEL GONDOM…

A 2018/19-es bajnokságban először nyert hazai pályán a Putnok, amire nem kevesebb mint 4 bajnokit kellett várni. A Salgótarján elleni siker után az ellenfél vezetőedzője, Vágó Attila meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott honlapunknak, Koszta Péter viszont hozta a “megszokott formáját”. Íme az edzői értékelések:

Vágó AttilaJ

VÁGÓ ATTILA: Gratulálok a Putnoknak!

IMG_0483

Koszta Péter2

A mai napon végre megtört a hazai “átok” és a szezonban először vezetted győzelemre a csapatot a Várady Béla Sportközpontban. A mérkőzéseinken már megszokottá válik, hogy rengeteg helyzetet dolgozunk ki, ez ma is így volt. Három gólt szereztünk, nyertünk, hogyan értékelnéd a meccset?

KOSZTA PÉTER: Így igaz, a helyzeteink mindig megvannak, ma két gólt tizenegyesből rúgtunk, egyet akcióból, de legalább szereztünk három gólt. A probléma még mindig a helyzetkihasználással van…. Nem hoznak jó döntést a helyzetbe kerülő játékosok sajnos. Pozitívum, hogy megvannak a helyzetek, de ugyanakkor sokat kockáztatunk. Az ellenfélnek is adunk lehetőségeket, a Tarjánnak is volt néhány kontrája, ami a mi felelőtlenségünkből adódott. Felállt védelem ellen szinte esélytelenek voltak. Nem tudtak semmit tenni csak akkor, ha mi túlvariáltuk a labdakihozatalt és hibáztunk. Ha reálisan nézzük semmi esélyük nem volt a pontszerzésre, sőt igazából örülhetnek, hogy csak két góllal kaptak ki.

Örülünk a győzelemnek, de azért azt meg kell jegyezni, hogy a csapat játékát elnézve a helyzetek kidolgozásánál és azok értékesítésénél túl sok az egyénieskedés, sokszor pont emiatt nem tudunk gólt szerezni. Nyilván kiváló egyéni képességekkel rendelkeznek a játékosaink, de időnként a csapatjáték talán kifizetődőbb lenne. Erről mi a véleményed?

KOSZTA PÉTER: Erre a kérdésre az előzőnél már részben válaszoltam. Sok olyan dolgot követünk el a pályán, ami taktikai fegyelmezetlenség, túlvariáljuk a labdakihozatalt, tisztán ki tudnánk hozni, de még két cselt csinálunk, középre passzoljuk, aztán jön a kontra. Elől nem fejezzük be a támadásokat, mert túl sokat cselezünk. Támadójátékot játszunk, ami kifelé, a szurkolók felé szimpatikus, de ahogy mindig megyünk, megyünk, túl sokat kockáztatunk. 3-0-nál lehetne kicsit többet is járatni a labdát és keresni a lehetőséget, hol hibázik az ellenfél, akár gyakorolni éles helyzetben, hogyan lehet feltörni egy felállt védelmet. Ha nyerünk, akkor ezzel különösebb gondom nincs, de azért ezeket a dolgokat meg fogjuk beszélni. Ezt azért tartom fontosnak, mert azokon a meccseken, amikor kikaptunk épp ezek bosszulták meg magukat.

Először fordul elő velünk a bajnokságban, hogy zsinórban két meccset nyerünk, de most egy nehezebb széria elé tekintünk, egymás után két alkalommal megyünk idegenbe (Jászberény, Tiszaújváros), majd jön a Nyírbátor. Hogyan tekintesz ez elé?

KOSZTA PÉTER: Valóban egy nehezebb széria jön, de az eddigi meccseinken is mindig megvolt a lehetőségünk a győzelem megszerzésére. Idegenben több mérkőzést is megnyertünk, hazai pályán hullajtottunk értékes pontokat olyan csapatok ellen, akiket megverhettünk volna. A Szolnokra és a Tállyára gondolok elsősorban, az ESMTK meccs olyan 50-50%-os volt szerintem.
Most jön két idegenbeli mérkőzés a Jászberény és a Tiszaújváros ellen ami nem lesz könnyű, de ezeken meglátjuk majd, hogy hol tartunk.
Az azért látható, hogy elég későn álltunk össze, edzőmeccseken nem nagyon volt lehetőségem kipróbálni a csapatot, mert a Mahalek Marci, a Tóth Szabolcs, Bene Attila nem sokat tudtak játszani az edzőmeccseken.

Meg kell találnom, hogy ki az a csapat akikre számíthatok. Vannak olyan posztok, ahol 50-50% az esély a csapatba kerülésre. Nagyjából eddig mindenkinek megadtam a lehetőséget és kialakult bennem egy kép, hogy mi lenne az ideális csapat. Még ezen kell alakítani.

Egy fiatalember számára nagy nap volt ez a vasárnapi bajnoki és nem is nagyon emlékezhetünk arra, hogy mikor lépett pályára Putnok színekben 16 évesen valaki felnőtt meccsen. Magyar Máté viszont megkapta tőled ezt a lehetőséget. Mi volt a döntésed hátterében?

KOSZTA PÉTER: Igen, egy tehetséges fiatal játékosnak tartom, az egyik legtehetségesebbnek. A Sajóvölgye Focisuliban nevelkedett 16 éves játékos, aki az U19-ben játszik, pedig valójában U17-es korú. Szerencsére most már ide jár Putnokra iskolába, így részt tud venni a felnőtt csapat edzésein is.
Úgy gondolom, hogy egy olyan futballista, akiben megvan a kellő vagányság és jó úton jár ahhoz, hogy jó futballista váljon belőle, a képességei megvannak ehhez. Sok olyan dolgot tud a pályán, amit nehéz tanítani, ezért is adtam meg neki a lehetőséget, hogy bizonyíthasson. Nyilván ennek nem örültek azok a játékosok, akik egész héten velem készültek, a Máté viszont nem tudott minden edzésen ott lenni, de azt gondolom, hogy ez egy olyan meccs volt, ahol ezt meg kellett tennem. Sőt, a pályára lépése után nem sokkal kis híján gólt is szerezhetett volna. A kezdeti lépéseket megtette, most már az kell, hogy stabil játékossá váljon a felnőtt keretben, ha ez meglesz, akkor 18 éves korára az NB3-ban sőt magasabb szinten is megállja majd a helyét.

magyar_mate 5A 16 éves Magyar Máté letette a névjegyét a felnőtt csapatban

 

 

 

 

 

 

Válasz írása